Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraVLADA RS TREBA DA POVUČE IZ SKUPŠTINSKE PROCEDURE PREDLOG IZMENA I DOPUNA ZAKONA O UDŽBENICIMA


Direktor i glavni urednik Zavoda za udžbenike ocenio je danas da bi Vlada Srbije trebalo da povuče iz skupštinske procedure Predlog izmena i dopuna Zakona o udžbenicima, zato što ima brojne nedostatke, a "otvorio je i brojne probleme".

On je rekao da su predložene izmene i dopune ovog propisa odbili Nacionalni prosvetni savet, privatni izdavači, kao i Zavod za udžbenike.

Na forumu "Kvalitet udžbenika za osnovne i srednje škole-između struke i tržišta", koji su organizovali Biznis info grupa i nedeljnik Vreme, kao problemi navedeni su nepravda, sprečavanje korupcije, licenciranje, broj izdavača, kao i akcija Ministarstva prosvete o besplatnim udžbenicima.

Zakon o udžbenicima nije isti za sve, zato što samo Zavod za udžbenike obavezuje da se bavi niskotiražnim izdanjima i izdanjima na jezicima nacionalnih zajednica, a ne i druge izdavače, i predložio da se osnuje Centar za niskotiražna izdanja koji će finansirati svi izdavači.

Kada je u pitanju sprečavanje korupcije, Albijanić je podsetio da je Agencija za borbu protiv korupcije saopštila da je potrebno da se ispitaju navodi o mogućoj korupciji prilikom izdavanja i prodaje udžbenika, i dodao da on podržava napore Agencije da se u tome istraje do kraja.

Prema njegovim rečima, Zakon o udžbenicima bi trebalo da bude isti za sve i da omogući kvalitetne udžbenike, kao i da bi trebalo da se uspostavi red kada je u pitanju kontrola tržišta.

Albijanić je rekao i da je akcija Ministarstva prosvete i nauke o besplatnim udžbenicima izazvala niz kontroverzi, kao i da bi trebalo preispitati čitavu situaciju i videti da li je akcija donela željeni učinak, da li su stvarno ljudi slabog materijalnog stanja dobili besplatno školovanje u vidu besplatnih knjiga ili moraju da kupuju nove knjige da bi ih vratili na kraju školske godine.

On je rekao da je u proteklom periodu najveća diskusija bila oko toga da li bi po udžbenicima trebalo da se piše ili ne.

"Za izdavače je logično da se piše, jer mi želimo da prodamo udžbenik. Za Ministarstvo je logično da se na njemu ne piše, jer oni žele da taj udžbenik traje tri godine, zbog akcije besplatnih udžbenika. Jasno se vide interesi, ali ne može koristnost biti jedina etička vrlina, ni na jednoj, ni na drugoj strani", istakao je Albijanić.

On je predložio da Ministarstvo otkupljuje udžbenike za prva četiri razreda osnovne škole, a da radne sveske i dodatne materijale kupuju roditelji učenicima.

Pomoćnik ministra prosvete i nauke zadužena za razvoj obrazovanja i međunarodnu saradnju Vesna Fila rekla je da su izmene i dopune Zakona o udžbenicima predložene zato što su "pojedini akteri u lancu" tražili da se neki rokovi skrate da bi udžbenici blagovremeno bili na tržištu za svaku školsku godinu, što su oni i predložili da se uradi, gde je to bilo moguće.

Fila je rekla da je predmet izmena i dopuna Zakona i procedura koja se odnosi na štampanje niskotiražnih udžbenika, kao i finansiranje udžbenika sredstvima republičkog budžeta u okviru projekta besplatni udžbenici.

Ona je rekla da su ovo suštinske izmene u Zakonu, ali je dodala da je svaki predlog dobrodošao da bi ovaj propis bio što bolji i efikasniji.

Predsednica Nacionalnog prosvetnog saveta Desanka Radunović je rekla da je Savet razmotrio Predlog izmena i dopuna Zakona o udžbenicima i da su ga odbili zato što su ovom Savetu skraćeni neki rokovi.

Savet je, kako je rekla, Zakonom obavezan da mora da da mišljenje o udžbeniku.

Ona je objasnila da ukoliko, na primer, Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja da negativno mišljenje, Savet mora da se izjasni i potvrdi ga, na šta oni neće pristati.Prema njenim rečima, Savet se složio sa tim da ne može blanko da potpisuje mišljenja bilo koje druge institucije.

Izvor: B92