Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraJEDAN OD BROJNIH ZADATAKA NOVE VLADE BIĆE PROBLEM GUBITAŠA U SRPSKOJ PRIVREDI


Jedan od brojnih zadataka nove vlade biće problem gubitaša u srpskoj privredi. Njihov broj nije mali i svakodnevno se povećava za neko novo ime, piše Politika.

Spisku gubitaša, a to je čak 171 preduzeće koje je u restrukturisanju i koja su u nadležnosti Agencije za privatizaciju, pridodata je i „Železara Smederevo”.

Zajedničko tim preduzećima je da samo troše, uglavnom ne plaćaju poreze i doprinose, a poverioci od njih svoja potraživanja ne mogu da naplate prinudnim putem. A od države dobijaju razne subvencije.

Nisu, međutim, samo ova preduzeća neplatiše poreza i doprinosa. Poreska uprava upravo je obnarodovala novi spisak hiljadu najvećih poreskih dužnika iz koga se može saznati da, pored starih neplatiša obaveza poreznicima kakvi su preduzeća u dugogodišnjem stečaju, ima i onih koji su u javnosti pojam „zdravog” preduzeća.

Prema podacima Fiskalnog saveta, ona imaju značajne resurse i angažuju oko pet milijardi evra društvenog bogatstva, dok su njihovi rezultati izrazito loši.

Predlog Fiskalnog saveta jeste da se odredi ograničeni period od oko dve godine tokom kog bi se rešio status preduzeća u nadležnosti Agencije, uključujući i preduzeća u restrukturisanju, njihovom privatizacijom ili pokretanjem stečaja.

Efikasna primena stečajne procedure, skraćivanje rokova plaćanja, kao i postepeno eliminisanje subvencija za preduzeća koja su u procesu privatizacije, takođe su na spisku Fiskalnog saveta kao mere za rešavanje problema preduzeća u restrukturisanju.

Po njima, nezaobilazno je da se obezbede sredstva za socijalno zbrinjavanje zaposlenih koji će izgubiti posao u procesu privatizacije ili stečaja. Veći deo ovih sredstava mogao bi biti obezbeđen kroz uštede na subvencijama. 

Izvor: Politika