Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVI TEKST ZAKONA O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA BIĆE USKORO PROSLEĐEN VLADI REPUBLIKE SRBIJE NA DALJU PROCEDURU


Novi tekst zakona o javnom informisanju i medijima biće prosleđen Vladi Srbije na dalju proceduru nakon što, za dvadesetak dana, bude okončano izjašnjavanje nadležnih ministarstava o tom nacrtu, izjavio je 5. juna pomoćnik ministra kulture Dragan Kolarević. Medijska udruženja su početkom maja upozorila da bi medijska reforma mogla da zastane zbog važnih državnih pitanja kojima je Vlada Srbije trenutno zaokupljena. Iako je javna rasprava o ovom zakonu završena još polovinom marta, dosad nije poznato šta će od brojnih primedbi ući u konačnu verziju nacrta. Tokom burne javne rasprave nekoliko pitanja se iskristalisalo kao sporno - privatizacija lokalnih medija poput Studija B i ostalih lokalnih gradskih tv stanica, način finansiranja i transparentnost vlasničke strukture i finansiranja.

Na konferenciji za novinare, Kolarević je rekao da su neformalne konsultacije već održane, a da će za nekoliko dana biti zatraženo i zvanično izjašnjenje tih ministarstava, za šta je rok 20 dana.

On je, međutim, izrazio uverenje da neće biti potrebno da se sačeka toliko i dodao da će, ukoliko u tom roku neko ministarstvo ne pošalje svoj stav, biti zaključeno da ne postoje primedbe.

Kolarević je rekao da očekuje da će u tekstu koji će biti prosleđen Vladi Srbije biti unete i neke izmene u odnosu na onaj koji je bio poslat na javnu raspravu.

Radna verzija Nacrta zakona o javnom informisanju, koji je izradila radna grupa Ministarstva kulture i informisanja, predviđa prelazak medija sa budžetskog na projektno finasiranje i povlačenje države iz svih medija. Javnu raspravu o tom zakonu pratila je živa debata i izdvojile su se dve grupe: jedna koja je protiv povlačenja države iz medija, i druga koja se zalaže za to da država izađe iz medija.

U Nacrtu se i definiše šta je javni interes s obzirom da je jedan od ključnih ciljeva Strategije razvoja sistema javnog informisanja Republici Srbiji do 2016. godine utvrđivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja. Javni interes predstavlja ostvarivanje prava javnosti da bude informisana i on se ostvaruje putem medija.

Sadašnji Zakon o javnom informisanju ("Sl. glasnik RS", br. 43/2003, 61/2005, 71/2009, 89/2010 - odluka US i 41/2011 - odluka US) donet je pre deset godina.

Nacrt zakona o javnom informisanju je važan jer predviđa prekid budžetskog finansiranja medija od 1. januara 2014. godine, kao i da država do 15. septembra raspiše konkurs za projektno finansiranje za sledeću godinu.

Prema njegovim rečima, pravnu stručnjaci se još spore oko toga da li bi Zakon o javnom informisanju i medijima mogao da ukida članove nekih drugih zakona, poput Zakona o Tanjugu ili Zakona o glavnom gradu, ili bi svojim članovima mogao samo da inicira promenu tih zakonskih dokumenata.

Još jedna izmena odnosi se i na spisak potrebnih dokumenata, koji je obezbedila Agencija za privredne registre, koje treba podneti prilikom registracije lista.

Javna rasprava o ovom zakonu završena je u martu, ali još nije poznato koja rešenja od predloženih će ući u konačnu verziju nacrta.

Medijska udruženja su početkom maja upozorila da je medijska reforma zapala u ćorsokak i izrazila bojazan da bi je taj proces mogao biti žrtvovan zbog važnih državnih poslova, poput rešavanja pitanja Kosova i dobijanja datuma za početak pregovora sa EU.

"Neizvesno je donošenje novog Zakona o informisanju i izgleda da je moguće odlaganje usvajanja tog zakona na neodređeni rok", rekao je 10. maja predsednik Upravnog odbora Asocijacije medija i glavni i odgovorni urednik agencije Fonet Zoran Sekulić na skupu u Medija centru.

Kako je ranije najavilo resorno ministarstvo, predlog zakona o javnom informisanju trebalo bi da se nađe u proceduri u maju. Takođe, najavljena je i javna rasprava o nacrtu zakonu o elektronskim medijima, a dosad je u javnost jedino "procureo" detalj da će se ukinuti pretplata za RTS. Nije poznato da li će se donositi samo jedan zakon o elektronskim medijima, ili i poseban zakon o javnim servisima.

Izvor: Beta, EurActiv, 5.6.2013.