Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

BANKROT ZA GODINU DVE AKO SE NE NAPRAVI FISKALNA KONSOLIDACIJA U CILJU ŠTEDNJE, KAO I REFORMA JAVNOG SEKTORA


U Srbiji se moraju sprovesti sveobuhvatne ekonomske reforme, a ne samo pojedinačne, jer će u suprotnom država bankrotirati za godinu ili dve, ocenili su danas domaći eksperti i ukazali da moramo obezbediti podršku međunarodnih finansijskih institucija, jer će u suprotnom za nas biti nepovoljniji uslovi zaduživanja na stranom tržištu.

Komentarišući najavu o eventualnom zamrzavanju penzija i plata u javnom sektoru, predsednik Unije poslodavaca Srbije (UPS) Nebojša Atanacković je rekao da penzije ne bi trebalo smanjivati, ali zato plate u javnom sektoru treba sniziti, jer su u nekim slučajevima one i do 30 odsto veće nego u privatnom sektoru.

Njegov utisak je da će se sa najavljenim ekonomskim merama vlade doći "na pola puta", umesto da se reforme sprovedu u celosti.

Učestvujući u programu RTS-a, Atanacković je naglasio da se reforme moraju nastaviti, što privrednici i očekuju, ocenjujući da dugove ne smemo povećavati, jer moramo misliti o tome da ćemo sadašnje morati jednom da vratimo.

Ekonomska situacija u Srbiji je lošija nego ikada ranije i ako se nešto hitno ne uradi, zapašćemo u velike teškoće, rekao je Atanacković.

"Ukoliko ne budemo imali podršku međunarodnih finansijskih institucija, pre svega MMF-a, onda ćemo morati da se zadužujemo po tržišnim uslovima, što je daleko nepovoljnije", upozorio je Atanacković komentarišući mogućnost snižavanja kreditnog rejtinga Srbije.

Saradnik Centra za slobodno tržište Aleksandar Stevanović smatra da se mere zamrzavanja plata, fiskalna konsolidacija i reforma javnog sektora moraju sprovesti, jer će u suprotnom Srbija bankrotirati za godinu ili dve.

Reforme su nužne ukoliko želimo da živimo sve bolje, a ne sve gore i gore, kazao je Stevanović, ukazujući i na negativnu pojavu u zemlji da domaći investitori beže u "sivu" ekonomiju zbog nepovoljne situacije.

"Reforme se rade kao jedan paket, a ne pojedinačno", naglasio je Stevanović i ukazao da za sveobuhavtne reforme, ova vlada ili neka druga, moraju da obezbede opšti konsenzus, jer će takve promene biti teške i veoma bolne.

Izvor: Tanjug