Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRIPREMI IZMENE I DOPUNE ZAKONA O RADU: PLANIRA SE BOLJA ZAšTITA TRUDNICA I PORODILJA OD DOBIJANJA OTKAZA


Državni sekretar Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Vlade Republike Srbije Zoran Martinović izjavio je da se izmenama i dopunama Zakona o radu planira bolja zaštita trudnica i porodilja od dobijanja otkaza.

Martinović je u izjavi za agenciju Beta naveo da bi bolju zaštitu dobile i žene koje nisu u stalnom radnom odnosu.

Socijalnim partnerima sa kojima se radi na izmenama i dopunama ovog zakona će, kako je istakao, biti predložena i jedna izmena koja bi se odnosila i na zaštitu žena koje rade na određeno vreme, a koje bi dobile bolju zaštitu tokom trudnoće i za vreme porodiljskog odsustva.

Državni sekretar je naglasio da bi se ova izmena oslanjala na odredbe Zakona o finansijskoj podršci roditeljima, na osnovu kojeg bi se poslodavac oslobodio isplate zarada.

Svakako da poslodavac za to vreme ne bi morao da plaća zaradu, imajući u vidu da se naknada zarade utvrđuje od strane države i poslodavcu bi se refundirao taj iznos koji je on platio u tom slučaju, naveo je on.

Martinović je saopštio i da se za sve buduće majke planira obezbeđivanje prava na dojenje, bilo kao prava na pauzu ili na skraćenje radnog vremena.

Našu zemlju na bolju zaštitu materinstva obavezuje i Konvencija o zaštiti materinstva, koja je potvrđena još 2010. godine, naglasio je državni sekretar.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 5.3.2013.