Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UBRZATI IZRADU NACIONALNOG PLANA REINDUSTRIJALIZACIJE SRBIJE


Kolegijum Ministarstva finansija i privrede doneo je odluku da se ubrza izrada Nacionalnog plana reindustrijalizacije Srbije.

Tim planom će se detaljno razraditi konkretne mere za podsticanje privrede, izvoza i zapošljavanja, a konačan predog biće dostavljen Vladi Srbije narednog meseca.

Posebna pažnja u akcionom planu, kako je saopšteno iz tog Ministarstva, biće posvećena:

automobilskoj industriji,

industriji informacionih tehnologija,

prehrambenoj i

odbrambenoj industriji, odnosno sektorima koji su Strategijom industrijskog razvoja iz 2010. godine označeni kao prioritetni.

Jedan od ključnih segmenata plana - Program državne podrške razvoju IT industrije, biće do kraja ove nedelje usvojen na sednici Vlade Srbije i promovisan na velikom medjunarodnom sajmu CEBIT u Hanoveru.

Sastavni deo akcionog plana biće mere za pomoć preduzećima u prevazilaženju teškoća zbog poremećaja na tržištu koje je izazvala svetska ekonomska kriza.

Plan je da se preduzećima koja imaju tržišnu perspektivu pomogne da investiraju i unaprede kapacitete, kako bi se sačuvala postojeća i otvorila nova radna mesta. Biće predložena i odgovarajuća modernizacija obrazovnog sistema, kako bi se on prilagodio praktičnim potrebama tržišta rada.

Akcionim planom će biti predložen i set mera za poboljšanje poslovne klime, što podrazumeva pojednostavljenje administrativnih procedura i ukidanje nepotrebne birokratije koja koči privredu.

Posebna pažnja biće posvećena ubrzanju i pojednostavljenju procedura za izdavanje gradjevinskih dozvola, koje danas predstavljaju demotivišuću adminstrativnu prepreku za sve investitore koji žele da ulažu u Srbiju.

Predlog Nacionalnog akcionog plana reindustrijalizacije biće dostavljen Vladi Srbije nakon široke javne rasprave, da bi se postigao neophodan konsenzus.

U izradu konačnog predloga biće uključena stručna javnost, Nacionalni savet za privredni oporavak, kao i drugi predstavnici privrede, zanatskih i poslovnih udruženja.

Izvor: Tanjug