Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PROFESOR FABRIS: NBS TREBA DA RAZMOTRI MOGUĆNOST DA PROPIŠE MAKSIMALNO DOZVOLJENU KAMATNU STOPU


Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu NIKOLA FABRIS ocenio je da bi NBS trebalo da razmotri mogućnost da propiše maksimalno dozvoljenu kamatnu stopu.

On je novinarima u pauzi konferencije "Postkrizni oporavak" rekao da da misli da bi "tako nešto trebalo uraditi, jer pojedine kamatne stope ulaze u zonu zelenaških kamata".

  • "Maksimalno dozvoljena kamatna stopa postoji i u Hrvatskoj, u Makedoniji, postoji u Americi, postoji u velikom broju zemalja Evropske unije, a ima je i Crna Gora na privremenoj osnovi", rekao je Fabris, koji je i glavni ekonomista Centrane banke Crne Gore.

Uz napomenu da, koliko zna, nema zvančnih najava guvernera NBS da će ograničiti kamatne stope, ekonomista DJORDJE DJUKIĆ je rekao da se u pricipu kao ekonomista striktno protivi takvoj mogućnosti.

  • "Ekonomska nauka pokazala je da svako administriranje na terenu cena, u ovom slučaju kamatnih stopa, po pravilu se u praksi manifestuje tako da potrošaci na kraju plate još veću cenu, jer banke i finansijske institucije iznadju model da naplate efektivnu cenu kredita", rekao je Đukuć, koji predaje na Ekonomskom fakutetu u Beogradu.
  • Dekan Beogradske bankarske akademije HASAN HANIĆ ocenio je da su u Srbiji enormno visoke kamatne stope i da to uslovima krize ne moža da postakne privredni rast.

"Jedino rešenje je da NBS relaksira monetarnu politiku i da pojeftini novac", rekao je Hanić i precizirao da bi centralna banka trebalo da smanji referentnu kamatu i obeveznu rezervu. 

Dvodnoveni skup "Postkrizni opravak", organizovali su Beogradska bankarska akademija i Institut ekonomskih nauka, a sesije su prvog dana održane i zgradi Narodne banke Srbije na Slaviji.

Izvor: