Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA POVEĆANA NA 11,75 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije je na sednici odlučio da referentnu kamatnu stopu poveća za 0,25 procentnih poena i ona sada iznosi 11,75 odsto.

Izvršni odbor je ocenio da je reakcija monetarne politike usmerena na sprečavanje prenošenja efekata povećanja regulisanih cena na ostale cene. Usvajanje godišnje dinamike korekcija regulisanih cena doprineće i ostvarivanju pretpostavki neophodnih da se inflacija vrati i održava u granicama cilja. Pored toga, značajno je i dosledno sprovođenje programa fiskalne konsolidacije.

Konstatovano je da su, uz postignutu stabilnost deviznog tržišta, smanjena inflatorna očekivanja, kao i da će niska agregatna tražnja i u narednom periodu imati snažan dezinflatoran uticaj. Zabeležen je i blag oporavak ekonomske aktivnosti, čiji su se prvi efekti već ispoljili u toku poslednjeg tromesečja prethodne godine.

Po oceni Izvršnog odbora, na kretanje inflacije u narednih nekoliko meseci uticaće pre svega niska uporedna baza i povećanje regulisanih cena. S dolaskom nove poljoprivredne sezone, uz efekte do sada preduzetih mera monetarne politike, međugodišnja stopa inflacije počeće da pada i u granice cilja vratiće se do kraja godine.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi biće održana 7. marta. 

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 5.2.2013.