Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODRŽAN OKRUGLI STO "NACRT ZAKONA O GEOLOŠKIM ISTRAŽIVANJIMA I RUDARSTVU"


Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja organizovalo je u Klubu poslanika, 5. februara 2013. godine, Okrugli sto na temu "Nacrt Zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu".

Kao predstavnici Ministarstva sastanku su prisustvovali državni sekretari Milana Rakić, Dragana Marković, dr Srđan Belij i mr Tomislav Šubaranović, sekretar Ministarstva Jasmina Milošević, pomoćnik ministra Zoran Danilović i posebni savetnik Dragoljub Laković.

Cilj organizovanja Ogruglog stola bio je da se javnosti stavi na uvid teksta Zakona, kao i da istovremeno svi zainteresovani, profesori Univerziteta, inženjeri rudarstva i geologije i predstavnici organizacija i kompanija u čijem delokrugu su poslovi na koje se primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje oblast rudarstva, primedbama i predlozima pomognu unapređenju Zakona.

Prisutne je ispred Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja pozdravio mr Tomislav Šubaranović, koji je i predstavio radnu verziju Zakona, koja se oslanja na prethodni Zakon i potpuno je u skladu sa principima Evropske unije.

"Izradom Nacrta zakona o geološkim istraživanjima i rudarstvu nastojali smo da napravimo diskontinuitet sa svim onim lošim stvarima koje ne funkcionišu u praksi. Vodeći računa o interesima države, novi zakon doneće promenu rudnih renti, veće investicije u rudarstvo i geologiju, uz zadržavanje kontrolnog paketa države", istakao je mr Šubaranović.

Diskusija o predloženom Nacrtu zakona je bila izuzetno dinamična, primedbe i predlozi su bili u pravcu unapređenja Zakona, čula su se razna mišljenja, ali su se svi učesnici složili da je postojeći Zakon, usvojen decembra 2011. godine, neprimenjiv i donet bez mišljenja stručne javnosti.

Državni sekretar mr Tomislav Šubaranović je pozvao sve učesnike Okruglog stola i sve zainetresovane da do 11. februara 2013. godine dostave sugestije i predloge na predloženi Nacrt zakona.

Izvor: Vebsajt Ministarstva prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, 5.2.2013.