Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O PODSTICAJIMA U POLJOPRIVREDNOJ PROIZVODNJI I RURALNOM RAZVOJU NEDOVOLJNO JASAN TVRDI UDRUŽENJE POLJOPRIVREDNIKA


Udruženje poljoprivrednika "Paor" iz Crepaje zaražilo je danas od Ministarstva poljoprivrede Srbije da hitno iznese detalje uslova subvencionisanja u ovoj godini, "jer je zakon nejasan i postoje razna tumačenja".

On je podsetio da su poljoprivrednici prošle godine protestovali zbog toga što su bile predviđene subvencije za površine i veće od 100 hektara i ocenio da bi subvencije trebalo davati malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima, a ne velikim.

Zakon o podsticajima u poljoprivrednoj proizvodnji i ruralnom razvoju usvojen je prošle nedelje.

"Ovaj zakon predviđa da pomoć države mogu dobijati pravna lica i preduzetnici. Repromaterijal je opet poskupeo 30 odsto i ove godine, a ti isti što nam prodaju repromaterijal sada će dobijati i subvencije", kazao je Grubanov.

Prema njegovim rečima, pravo na subvencije imaće i preduzeća i preduzetnici koji obrađuju sto hektara pod kukuruzom, pšenicom i šećernom repom, a imaju i sto krava i 1.000 svinja.

"Takvi će od države dobiti silne pare, a mali opet neće dobiti ništa. ", kazao je Grubanov.

Govoreći o najavljenoj prodaji poljoprivrednih kombinata kompaniji Al Dahra iz Ujednjienih Arapskih Emirata, on je rekao da poljoprivrednici očekuju da Skupština Srbije i Skupština Vojvodine zauzmu stav o tome.Mi pokušavamo da sve prođe kroz institucije sistema.

Grubanov je ponovo apelovao na državu da odloži primenu propisa koji omogućavaju da stranci kupuju zemljište u Srbiji.

"Treba omogućiti malim i srednjim poljoprivrednicima da kupe do 20 hektara državne zemlje nakon procesa restitucije, sa rokom otplate od 20 godina i bez mogućnosti otuđenja", kazao je Grubanov.

Izvor: RTV, Beta