Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SRBIJA OD SAVETA ZA LJUDSKA PRAVA UN DOBILA 144 PREPORUKE KOJE BI TREBALO DA SE OSTVARE DO 2016. GODINE


Pomoćnik direktora Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je jutros da je Srbija od Saveta za ljudska prava UN dobila 144 preporuke koje bi trebalo da se ostvare do 2016. godine.

Dobijene preporuke od Saveta za ljudska prava se odnose na ratifikaciju konvencija koje nisu do sada ratifikovane i na izmenu postojećih zakona, kao što su izmene definicije torture ili zabrana fizičkog kažnjavanja deteta, rekla je Paunović.

Ona je za RTS rekla da se u tim preporukama insistira i na pravu slobodnog okupljanja seksualnih manjina.

Paunović je podsetila da je Savet za ljudska prava, sa sedištem u Ženevi, nedavno pozdravio napredak koji je Srbija načinila na zaštiti i promociji ljudskih prava i istakla da je pomak napravljen u zakonodavnom okviru, donošenju strategija i protokola, kao i u izgradnji institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

Komentarišući navode da je prekršeno pravo manjina kada je odlučeno da u Novom Sadu u javnom gradskom prevozu sva vozila imaju natpise na ćirilici, Paunović je kazala da ima mesta za dijalog i pronalaženje rešenja u skladu sa Ustavom i zakonom.

Izvor: Tanjug