Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO NOVI ZAKON O UREĐENJU PROSTORA I IZGRADNJI: OD NAREDNE GODINE IZDAVANJE GRAđEVINSKE DOZVOLE U KRATKOM ROKU


Ministar građevinarstva i urbanizma u Vladi Republike Srbije Velimir Ilić i ambasador Nemačke u Srbiji Hajnc Vilhelm ocenili su da će novi Zakon o uređenju prostora i izgradnji, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja godine, pokrenuti građevinarstvo i privredu u Srbiji.

Ilić je na javnoj raspravi o Nacrtu zakona o uređenju prostora i izgradnji, održanoj u Centru "Sava", ukazao na to da novo zakonsko rešenje predviđa izdavanje dozvole na jednom šalteru, i to za porodične objekte u roku od osam dana, a za veće stambene i industrijske objekte najduže za 25 dana.

On je napomenuo da će se i za velike infrastrukturne objekte građevinska dozvola dobijati najkasnije u roku od 30 dana.

Prema njegovim rečima, u okviru Ministarstva građevinarstva i urbanizma biće formirana komisija za tehnički pregled objekata, nakon čije provere neće biti potrebni dodatni pregledi.

Ilić je najavio da će 12. decembra biti završena javna rasprava o pomenutom nacrtu kako bi ga do 15. decembra razmatrala i Vlada, nakon čega bi, do 20. decembra, ovo zakonsko rešenje trebalo da uđe u skupštinsku proceduru.

Ovaj zakon trebalo bi usvojiti do kraja godine kako bi nakon prelaznog perioda od tri meseca mogla da počne njegova primena, što će se vremenski poklopiti sa početkom građevinske sezone u 2014. godini, ukazao je ministar.

Vilhelm je ocenio da je reč o veoma važnom zakonskom rešenju, koje će poboljšati investicionu klimu u Srbiji i privući nove investitore.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 4.12.2013.