Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NOVI ZAKON O UREĐENJU PROSTORA I IZGRADNJI: NAKNADU ZA KONVERZIJU PROCENJIVAćE PORESKA UPRAVA


Novi Zakon o uređenju prostora i izgradnji predviđa konverziju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu, uz plaćanje 80 odsto tržišne cene vrednosti zemljišta po proceni Poreske uprave, rečeno je danas na javnoj raspravi o nacrtu zakona.

Ministar građevine Velimir Ilić je izjavio novinarima u Sava centru da neće više sudski veštaci biti zaduženi za tu procenu.
On je rekao da je nacrt zakona u tom delu rađen u saradnji sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID), ali i Ministarstvom privrede.

Pomoćnica ministra građevine Aleksandra Damnjanović je rekla novinarima da "sva lica koja su bila nosioci prava korišćenja, koje je stečeno u postupku privatizacije, stečaja i izvršenja, ili koja sudobila to zemljište do 13. maja 2003. godine, imaće mogućnost da steknu pravo svojine plaćanjem 80 odsto od tržišne cene vrednostitog zemljišta, ali od procene Poreske uprave".

Prema njenim rečima, zakon i dalje predviđa konverziju bez naknade i konverziju uz naknadu.

"Važno je da dogovorimo konverziju uz naknadu, s obzirom da je promenjen način utvrđivanja visine naknade koju će ta lica morati da plate. ", kazala je pomoćnica ministra.

Ona je rekla da će svi građani koji su do sada mogli bez naknadeda upišu pravo svojine i dalje imati to pravo po novom zakonu, kao i da će to važiti iz aopštinei autonomne pokrajinei Republiku Srbiju.

Izvor: Tanjug