Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USVAJANJE ZAKONA O JUŽNOM TOKU DO KRAJA GODINE


Zakon o Južnom toku biće usvojen do kraja godine, a izgradnja tog gasovoda u Srbiji treba da počne u decembru, izjavila je u Sjenici ministar energetike, razvoja i zaštite životne sredine Zorana Mihajlović.

Prvi nacrt tog pravnog akta očekuje se za 15 dana, i po hitnom postupku biće upućen u Skupštinu, rekla je Mihajlović nakon što je otvorila fabriku za prečišćavanje vode u mestu Štavalj.

Mihajlović je podsetila da se Srbija obavezala prema ruskim partnerima da će usvojiti taj zakon.

Ministarka je napomenula da izgradnja gasovoda Južni tok u Rusiji počinje 7. decembra.

"Gasprom" namerava da "Južnim tokom" doprema sibirski gas po dnu Crnog mora preko južne Evrope do italijanskog grada Otranto na obali Jadranskog mora.

Projekat predviđa da "Južni tok", u dužini od 3.600 kilometara (km), ide kopnenim putem, od nalazišta gasa u Rusiji do ruskog dela crnomorske obale, u okolini grada Novorosijska.

Nakon toga, gasovod ide po dnu Crnog mora, u dužini od 900 km, do bugarske obale, a zatim kopnenim putem ka granici Srbije.

Ceo projekat trebalo bi u prvoj fazi, do kraja 2015, da osigura godišnji transport oko 32 do 33 milijarde kubnih metara (m3) prirodnog gasa do potrošaca u južnoj Evropi, a dve godine kasnije, kada bude pušten u rad i drugi cevovod, dvostruko veću količinu tog energenta.

U gradnju "Južnog toka" bice uloženo, prema najnovijim procenama, oko 24 milijarde evra.

Kapacitet gasovoda kroz Srbiju iznosiće oko 40 milijardi m3 gasa godišnje, a ocekuje se da će u njoj, takođe, biti čvorište za snabdevanje regiona gasom, ka Republici Srpskoj, Madarskoj, Sloveniji, Austriji, a možda i dalje.

Projekat trase "Južnog toka" kroz Srbiju je za ovu zemlju najveci investicioni projekat u poslednjih šest decenija i njegova vrednost, samo za izgradnju, procenjuje se na oko dve milijarde evra.

Akcionari "Južnog toka" su ruski "Gasprom" koji ima polovinu vlasništva u zajednickom preduzecu, a drugu polovinu poseduju italijanski ENI, francuski EDF i nemacki BASF.

Izvor: Tanjug, 4.12.2012.