Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG IZMENA ZAKONA O ZAŠTITNIKU GRAĐANA: IZMENE PREDVIđAJU DA LOKALNI OMBUDSMANI MOGU VODITI POSTUPKE PROTIV DRžAVNIH ORGANA NA LOKALU


Predsednik Udruženja lokalnih ombudsmana Srbije Zlatko Marosiuk je najavio da će za zaštitnike građana iz 16 gradova i opština u Srbiji biti organizovan seminar na Paliću, u okviru projekta OEBS-a "Jačanje lokalnih ombudsmana", na kome će se razmatrati predlog izmena zakona o zaštitniku građana.

  • Predlog će podneti republički zaštitnik građana, a podrazumevaće proširenje nadležnosti ombudsmana na lokalnom nivou. Prema onome što je sada poznato, biće predložene izmene u pravcu da lokalni ombudsmani mogu voditi postupke protiv državnih organa na lokalu, ukoliko se one saglase, odnosno protiv njihovih filijala, rekao je Marosiuk.

Značajan deo seminara biće posvećen i izmenama i dopunama zakona o lokalnoj samoupravi, koji određuje položaj, nadležnosti i rad ombudsmana u lokalnim sredinama.

Sastavni deo seminara biće i trening posvećen izradi godišnjeg izveštaja zaštitnika građana, a prema dosadašnjim iskustvima ovi izveštaji će biti slični po pitanju problema sa kojima im se građani obraćaju.

  • "Najverovatnije zbog ove teške ekonomske situacije, kod svih ombudsmana raste broj građana koji im se obraćaju. Najčešće se žale na postupke uprave, odnosno raznih organa, kao i na povrede radnog prava", rekao je Marosiuk.

Seminar se održava u okviru projekta Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju "Jačanje lokalnih ombudsmana", kojima se želi ojačati ova institucija, i nastaviti s njenim osnivanjem i u drugih opštinama.

Od 174 grada i opštine u Srbiji, pored republičkog i pokrajinskog ombudsmana postoji još svega 16 u lokalnim sredinama, pa je misija OEBS-a podržala popularizaciju i jačanje ove institucije u Srbiji, kroz podršku radu Udruženja lokalnih ombudsmana u Srbiji.

Izvor: Tanjug