Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE ZAKONA O DRŽAVNIM SLUŽBENICIMA I ZAKONA O DRŽAVNOJ UPRAVI LEGALIZUJU PROTIVZAKONITA POSTAVLJENJA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA


Transparentnost Srbija upozorila je da aktuelne izmene Zakona o državnim službenicima i Zakona o državnoj upravi legalizuju protivzakonita postavljenja državnih službenika na položaje kao što su pomoćnici ministara, direktori samostalnih uprava, sekretari ministarstava, koja su učinjena posle 1. januara 2011. godine.

Transparentnost Srbija ukazuje da su tada državni službenici postavljeni bez sprovođenja obaveznih konkursa, pri čemu se u obrazloženju predloga Zakona ni jednom rečju ne ukazuje na taj problem.

Kako se navodi, izmene zakona proširuju krug lica koja će biti postavljana i formalno "po političkoj liniji" i na načelnike upravnih okruga, što je potpuno suprotno najavljenoj depolitizaciji javnog sektora.

Transparentnost, istovremeno, ukazuje da u izmenama ima i korisnih novina i pominje, pre svega, zakonsko uređivanje načina određivanja vršilaca dužnosti, koje dosad nije bilo propisano.

Predložene izmene predviđaju ukidanje člana, koji je protekle tri godine masovno zloupotrebljavan za postavljanje službenika bez konkursa i pored toga što su svi konkursi morali da budu sprovedeni do kraja 2010. godine.

Za položaje nastale u kasnijem pregrupisavanju organa državne uprave posle izmena Zakona o ministarstvima, uopšte nije postojala zakonska mogućnost postavljenja bez konkursa, ali je Vlada to svejedno činila, uz protivzakonito pozivanje na član 179.

Brisanje te norme iz Zakona će označiti prekid takve prakse u budućnosti, navodi Transparentnost.

Međutim, iz ostalih predloženih promena Zakona proizlazi da će svi nelegalno postavljeni službenici ostati na tim mestima, što znači, ukazuje se u saopštenju, da će nelegalno postupanje prethodne i aktuelne Vlade biti legalizovano.

Izmene Zakona predviđaju raspisivanje konkursa i postavljanje vršilaca dužnosti samo na one položaje koji uopšte nisu popunjeni, a ne i za one koji su od 1. januara 2011. popunjeni nelegalno.

Dosledno svojoj trogodišnjoj politici ignorisanja ovog problema, Vlada u obrazloženju predloga zakona ne navodi na koliko položaja se ove izmene zakona odnose i u koliko slučajeva je do sada izbegnuto raspisivanje konkursa.

Transparentnost Srbija ocenjuje da je neophodno odstraniti moćna sredstva političkog uticaja u rukama Vlade, koja danas obeshrabruju kandidate koji nemaju političke veze da se uopšte javljaju na konkurse.

To je pravna mogućnost da Vlada, između tri kandidata predložena od komisije, odabere onog koji joj je najviše po volji odgovara, ili da, ako se među kandidatima ne nađe "politički favorit" ne odabere nijednog od kandidata koji ispunjavaju uslove, ukazuje Transparentnost. 

Izvor: Tanjug