Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraNA 16 KONTROLISANIH OBJEKATA RHMZ SLUČAJNO JE PRONAĐENO VIŠE OD 430 ANTENSKIH UREĐAJA NEPOZNATIH VLASNIKA I NEJASNOG POREKLA


Zadatak te komisije bio je da proveri instaliranu komunikacionu opremu na svih 13 radarskih centara, kao i na meteorološkoj stanici Kopaonik, zgradi RHMZ i objektu Zeleno brdo.

Budući da radarski sistemi na celoj teritoriji Srbije rade svaki za sebe i nisu povezani u jednu celinu, ali i da veliki problem predstavlja instalirana komunikaciona oprema na radarima, RHMZ je osnovao posebnu komisiju 2009. godine.

Zadatak te komisije bio je da proveri instaliranu komunikacionu opremu na svih 13 radarskih centara, kao i na meteorološkoj stanici Kopaonik, zgradi RHMZ i objektu Zeleno brdo.

 

Ono što posebno zabrinjava jeste da niko ne zna odgovor na pitanje ko to može nelegalno da postavi antene i komunikacijsku opremu pored radara RHMZ. Zabrinjava i to što povodom ovog izveštaja komisije RHMZ niko nije reagovao, pa je stoga pitanje da li je RHMZ uopšte i obavestio MUP, BIA i vojsku Srbije o rezultatima rada komisije, piše "Politika". Inače, radari RHMZ-a prešli su nedavno u nadležnost MUP-a Srbije.

Načelnik Uprave za upravljanje rizikom Sektora za vanredne situacije Branko Jovanović, neposredno zadužen za 13 radarskih centara preuzetih od RHMZ, rekao je "Politici" da ne zna ništa o spornim antenama i komunikacijskoj opremi.

"Kada smo preuzimali radare, na lice mesta izašle su centralna komisije MUP-a i RZMH i popisivali šta sve prelazi u našu nadležnost. Nikad me niko nije obavestio da postoje ilegalno postavljene antene ili komunikacijska oprema, niti je evidentirano u papirima. Ono što postoji kod nas su samo uređaji MUP-a, Vojske, BIA i telekomunikacionih kompanija", rekao je Jovanović.

"Politika " navodi da iz BIA nije dobila odgovor na pitanje da li su obavešteni o ovom i da li je nešto urađeno. U RHMZ-u su ovom listu obećali da će redakcija moći sutra da dobije odgovore.

Sofisticirana oprema za ilegalno prisluškivanje koristi se za sve i svašta - od polaganja ispita, pa do industrijske špijunaže. Izgleda da se sada koristi i za prisluškivanje državnog vrha, konstatuje list.

Izvor: Politika, Tanjug