Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACIONALNI PROSVETNI SAVET USVOJIO PREDLOG NOVOG PROGRAMA ZAVRŠNOG ISPITA ZA ĐAKE OSMOG RAZREDA


Nacionalni prosvetni savet usvojio je predlog novog programa završnog ispita za đake osmog razreda, kojim se osim matematike i srpskog (maternjeg) jezika na maloj maturi uvodi treći, kombinovani test iz pet predmeta, biologije, fizike, hemije, geografije i istorije.

Zakon predviđa uvođenje trećeg testa, rekla je Tanjugu predsednica NPS Desanka Radunović i navela da konačnu odluku o ovoj novini donosi resorni ministar, na predlog NPS.

Predlog je usvojen na prekjučerašnjoj sednici, a članovi Saveta su morali pažljivo da razmotre kako će biti uveden treći test, jer ova novina, prema rečima predsednice, na prvi pogled deci može da deluje zastašujuće.

"Selekcijom standarda iz ovih predmeta pokušali smo da izvučemo osnovni sadržaj koji bi učenici trebalo da znaju", rekla je Radunović i objasnila da će za najveći deo testa biti potrebno znanje na osnovnom nivou koje može da savlada većina đaka.

Kombinovani test, ukoliko bude odobren, osmaci će polagati 2014. godine i donosiće maksimalno 20 bodova, koliko testovi iz matematike i srpskog zajedno. Za uspeh iz osnovne škole, kao i do sada, moći će da se dobije najviše 60 bodova. Detalje oko uvođenja kombinovanog testa priprema Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, a ovaj predlog na sednici NPS nije jednoglasno podržan.

Član NPS Branislav Pavlović smatra da će deca biti suviše opterećena spremanjem sedam predmeta.

Pavlović, koji je predsednik Sindikata obrazovanja Srbije, smatra da je ovaj koncept loš, a dodatni problem je što je škola počela a ne znaju se svi detalji jer koncept nije završen.

"Treba voditi računa o deci a ne o našim ambicijama, sedam ispita ni student ne može da spremi", rekao je Pavlović Tanjugu navodeći da ovakav predlog male matura ne postoji u sistemima koji su uporedivi sa našim.

Izvor: Tanjug, 4.9.2013.