Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

IZMENE ZAKONA O RESTITUCIJI: RAZLIKA IZMEĐU IMOVINE ODUZETE PRAVNIM LICIMA I IMOVINE FIZIČKIH LICA KOJOM SU UPRAVLJALA PRAVNA LICA


Posle godinu i po dana iskustva u restituciji, Agencija za restituciju pokreće inicijativu za izmenu zakona.

  • Iz Agencije poručuju da novi zakon trebalo bi da napravi razliku između imovine oduzete pravnim licima i imovine fizičkih lica kojom su upravljala pravna lica.

U Mreži za restituciju i stručnjaci kažu da je zamena jedini način da se reši taj problem.

Agencija za restituciju pokreće inicijativu za izmenu zakona, posle jednoipogodišnjeg iskustva u vraćanju oduzete imovine starim vlasnicima. Kako kažu u Agenciji, Ministarstvu finansija već su poslate teze koje će omogućiti efikasniji postupak restitucije.

U agenciji za Restituciju zaključili su da ukoliko se proširi spisak imovine koja se može vratiti u naturi država može da uštedi. Novi zakon trebalo bi da napravi razliku između imovine koja je oduzeta pravnim licima i imovine fizičkih lica kojom su uprvljala pravna lica.

Direktor Agencije za restituciju Strahinja Sekulić kaže da je to specifična situacija koja je i danas moguća. "U to vreme je bila česta i kod oduzimanja pre svega radnji nije se prepoznavalo šta se oduzima da li imovina fizičkih lica ili radnja kao biznis kao poslovanje. Da bi se to rasčlanilo, predložili smo izmene Zakona i još kod procene bilansa preduzeća predložili smo izvesne promene, objašnjava Kastratović.

U Mreži za restituciju od samog donošenja zakona tvrde da ga treba menjati. Smatraju da je supstitucija ili zamena jedini način da se reši pitanje restitucije.

Mile Antić iz Mreža za Restituciju napominje da je najbolji primer za to je definitivno poljoproivredno zemljište. Postoji paradoks da Agencija kroz svoj rad razotkrije i oko 20 hiljada hektara poljoprvrednog zemljišta u državnoj svojini koje je neko nezakonito uzurpirao i uknjižio kao svoje ili kao imovinu zadruge, dodaje Antić.

  • I stručnjaci smatraju da Zakon o restituciji treba da se izmeni uvođenjem supstitucije.

Stefan Samardžić sa Pravnog fakulteta u Novom Sadu ocnjnjuje da će to smanjiti javni dug i da će država imati prihod od poreza.

U Agenciji kažu da su predložene izmene samo teze na osnovu kojih bi Ministarstvo finansija moglo da formuliše predlog izmena Zakona. Agenciji je do sada podneto 19 hiljda zahteva građana za povraćaj oduzete imovine.

Izvor: RTV