Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SRBIJA POTPISUJE TRI UGOVORA O PRAVNOJ SARADNJI SA TURSKOM


Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković i ministar pravde Republike Turske Sedulah Ergino, potpisaće u sredu 5. juna, tri ugovora o pravnoj saradnji - Ugovor o uzajamnoj pravnoj pomoći u građanskim i trgovačkim stvarima, Ugovor o uzajamnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovor o izručenju, koji će doprineti daljem jačanju odnosa između Republike Srbije i Republike Turske u oblasti pravosuđa.

Svečanoj ceremoniji potpisivanja prisustvovaće i prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar odbrane Aleksandar Vučić.

Ovim ugovorima biće regulisano pružanje pravne pomoći između pravosudnih i drugih nadležnih organa država ugovornica, koja se pre svega odnosi na dostavljanje akata, izvođenje dokaza, dostavljanje obaveštenja i preduzimanje drugih procesnih radnji, dok u građanskim stvarima Ugovor reguliše i oslobođenje od obaveze polaganja aktorske kaucije, oslobođenje od obaveze legalizacije isprava, međusobno priznanje i izvršenje sudskih odluka i sl. Ugovorom o izručenju regulisani su uslovi za izručenje okrivljenih i osuđenih lica.

Pre početka svečane ceremonije potpisivanja ugovora, ministri pravde održaće radni sastanak na kojem će glavne teme razgovora biće dosadašnja saradnja, kao i dalje unapređenje odnosa između Srbije i Turske u oblasti pravosuđa.

Mediji će imati priliku da snime početak sastanka koji počinje u 11.45 časova (Istorijski salon, 4. sprat, Vlada Srbije, Nemanjina 11), a zatim u 13 časova biće organizovana svečana ceremonija zajedničkog potpisivanja ugovora, nakon čega će ministri pravde dati zajedničku izjavu za medije.

Izvor: Vebsajt Ministarstva pravde i državne uprave, 4.6.2013.