Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA I JAVNIM SERVISIMA USKORO NA JAVNOJ RASPRAVI


Na koji način će biti rešeno finansiranje javnih medijskih servisa RTV-a i RTS-a i hoće li biti ukidanja pretplate, biće konačno dogovoreno u subotu na sastanku predstavnika Ministarstva kulture i informisanja i prvog potpredsednika Vlade, saznaje Radio - televizija Vojvodine. Odmah nakon toga, Zakon o elektronskim medijima i javnim servisima biće otvoren za javnu raspravu, rekao je pomoćnik ministra kulture, Dragan Kolarević.

Osnovan zbog javnosti, finansiran od javnosti i kontrolisan od javnosti. Da li će ova formula medijskih javnih servisa važiti i u Srbiji još nije poznato. Nakon izjave prvog potpredsednika Vlade da će tv pretplata biti ukinuta, naplata je opala na svega 30 odsto, iako zakonska obaveza plaćanja i dalje postoji.

Kao i za svaki drugi neplaćeni račun, i za neplaćanje pretplate predviđene su sankcije – sudski postupak i na kraju, prinudna naplata, kaže advokat Srđan Dobrosavljev.

"Dok zakon ne bude donesen, ako bude donesen da se to promeni i da se javni servis finansira isključivo iz budžeta, dotle stoji obaveza plaćanja tv pretplate na način kako je to propisano", ističe on.

Nameru predstavnika Vlade da RTS i RTV pređu na budžetsko finansiranje kritikovali su i zavničnici Evropske unije, navodeći da će u postojećoj ekonomskoj situaciji to biti teško izvodljivo, ali i zbog sumnje da krajnji cilj nije rasterećenje građana nego kontrola uređivačke politike.

Većinu javnih servisa u Evropi građani finansiraju kroz pretplatu ili porez, smatrajući ih svojim vlasništvom i tekovinom demokratije. Primer Hrvatske gde, uprkos krizi, 96 odsto ljudi redovno plaća pretplatu, pokazuje da to poverenje nije potpuno izgubljeno ni u regionu.

Izvor: