Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA KRITIKUJE IZMENE PORESKIH ZAKONA KOJIMA JE UVEDENO ZASTAREVANJA TUŽBE ZA NEPLAĆENE DOPRINOSE ZA OBAVEZNO SOCIJALNO OSIGURANJE


Najnovije izmene poreskih zakona, kojima je uvedeno zastarevanje za tužbe i naplate neuplaćenih doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, jesu nož u leđa obespravljenim radnicima i šamar savesnim poslodavcima, ocenio je zaštitnik građana Saša Janković. „Radnici tim aktom gube svaku nadu da će ostvariti penzijsku zaštitu u skladu sa zakonom.

  • Donet je zakon kojim se praktično lišava prava svako da tuži ukoliko sazna da pre više od deset godina njegov poslodavac njemu nije uplaćivao doprinos“, rekao je Janković. On je dodao da čak i oni koji su tužili poslodavca pošto su saznali da im ne uplaćuje doprinos i nakon te tužbe najčešće dobili otkaz, pa onda plaćali sudske takse i prošli kroz težak sudski postupak, ali na kraju dobili presudu u svoju korist, ako je prošlo deset godina, naveo je Janković, poslodavac nije dužan da uplati neizmirene doprinose.

„Na osnovu ovog zakona ja od administracije ne mogu tražiti ništa što bi dovelo do ostvarivanja prava građana i zato reagujem na ovaj način“, istakao je Janković. On je naveo da je vlada sebi omogućila tim zakonima da se oprosti dug prema radnicima i da se time obesmišljavaju svi opravdani zahtevi građana za pravdom i da se obesmišljava ustavna odredbe po kojoj država garantuje ostvarivanje socijalnih prava. „Notorna je činjenica da su nadležni državni organi godinama žmurili, i to selektivno, na činjenicu da pojedini poslodavci izbegavaju zakonsku obavezu i ne uplaćuju obavezne penzijske i druge doprinose u javne fondove“, dodao je Janković. Kako je rekao, zna se i da su sudski postupci protiv takvih poslodavaca, kada bi i bili pokrenuti, razvlačeni godinama, i završavali se papirom bez efekta.

„Ipak, donet je još jedan zakon zbog koga se oni koji su poštovali zakon osećaju prevareno, a radnici se ostavljaju na cedilu, uskraćeni za pravo na penziju i druga socijalna prava koja, prema Ustavu, država garantuje“, naveo je zaštitnik.

On je istakao i da ako se baš htela „podvući crta“ na dugovanja koja socijalni fondovi ne mogu da naplate da se morao naći način kako da se nadoknadi manjak koji zbog neuplaćenih doprinosa postoji u socijalnim fondovima. „Doprinosi su u odnosu na radnike morali biti proglašeni kao plaćeni. Nepravda prema savesnim poslodavcima ostala bi ista, ali bar radnici ne bi snosili nenadoknadivu štetu zbog svojih nesavesnih poslodavaca i samovoljne, neefikasne državne vlasti“, kazao je Janković. 

Izvor: Danas.rs