Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INVESTICIONI FOND IZ RUSIJE ZAINTERESOVAN ZA INDUSTRIJU MESA ČOKA


Nekadašnji gigant mesne industrije i glavni oslonac razvoja opštine Čoka, Industrija mesa "Čoka", u čijim pogonima trenutno nema proizvodnje, posle likvidacije i nekoliko neuspešnih pokušaja pokretanja proizvodnje, po svemu sudeći dobija novog vlasnika, javlja novosadski Dnevnik.

Direktor firme "Golija impeks plus segond" iz Vrbasa Branko Milošević, koja je vlasnik većeg dela fabrike i preostali deo likvidirane IM "Čoka" koristi u zakup, saopštio je da su u Čoki 30. marta boravili predstavnici jednog investicionog fonda iz Rusije s namerom da preuzmu fabriku i pokrenu proizvodnju, kao i da je potpisan ugovor kojim Rusi postaju vlasnici većinskog dela fabrike.

Ime investicionog fonda iz Rusije s kojim je ugovor potpisan po dogovoru s partnerima Milošević još nije u mogućnosti da saopšti dok se on ne ratifikuje i dostavi bankarska garancija da bi bio validan i započela njegova primena. Milošević najavljuje da je potpisanim ugovorom predviđeno da Rusi kao većinski vlasnici preuzmu obavezu neisplaćenih zarada i za početak zaposle 150 radnika, te da će fabrika započeti da radi 15. maja ove godine.

Ugovorom je predviđeno da Rusi, kao većinski vlasnici, u fabriku ulože 14 miliona evra koji bi se koristili za otkup dugovanja, investiranje u opremu i mehanizaciju i za obrtna sredstva. U početku bi se proizvodile samo paštete u konzervama težine 200 grama koje bi se sve plasirale na rusko tržište. Milošević kaže da predstavnici konzorcijuma traže da se fabrici vrati stari naziv Industrija mesa "Čoka" i da svi proizvodi budu sa nekadašnjim brendom "Čoka".

Milošević uverava da je u pitanju pouzdan partner koji dolasakom u Čoku želi da pokrene proizvodnju u Industriji mesa u čijem krugu bi  izgradili postrojenje za proizvodnju bioelektrične energije korišćenjem konfiskata, čija snaga bi bila dva megavata. Obuhvaćeno bi bilo i organizovanje proizvodnje s 2.000 kooperanata radi obezbeđenja sirovina za proizvodnju, a za njihove potrebe planira se izgradnja silosa i fabrike stočne hrane.

Prvi kontakti s predstavnicima investicionog fonda iz Rusije uspostavljeni su početkom marta ove godine, potom je stiglo pismo o namerama, a u subotu, kada je potpisan ugovor, nove gazde su obišle fabriku i uverile se u to da su pogoni i oprema spremni za početak proizvodnje konzervi i mesnih prerađevina, da je hladnjača kapaciteta 5.000 tona u funkciji, kao i farme u obližnjem Jazovu i nekoliko velikih prodajnih objekata koje su u vlasništvu fabrike.

Izvor: