Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DELEGACIJA EU ANALIZIRA OBJAŠNJENJA MINISTARSTVA FINANSIJA O SUBVENCIJAMA KOJE DOBIJA ITALIJANSKA KOMPANIJA "FIJAT"


Delegacija Evropske unije u Srbiji analizira objašnjenja Ministarstva finansija i privrede Srbije o subvencijama koje dobija italijanska kompanija "Fijat" za proizvodnju u fabrici u Kragujevcu, rekao je šef Delegacije Vensan Dežer.

Dežer je na predstavljanju informacionog sistema u Beogradu istakao da EU nema ništa protiv da Srbija daje podsticaje kompanijama za otvaranje radnih mesta.

  • "To je legitimno i dešava se ne samo u Srbiji, već i u EU, ali ne mogu da se subvencionišu određene marke čime se diskriminišu druge", ukazao je Dežer.
  • On je ocenio da Srbija ne može, s jedne strane, da traži pun ulazak na tržište EU, a sa druge da diskriminiše pojedine proizvode.

EU je, kako je podsetio Dežer, izrazila zabrinutost što je zahvaljući subvencijama "Fijatu" u Srbiji omogućena prodaja vozila "fijata 500L" uz popust od 3.000 evra.

Ministarstvo finansija i privrede Srbije je pre dva dana dostavilo Delegaciji EU objašnjenje o subvencijama "Fijatu".

Predstavnici Evropske komisije su ranije ocenili da Vlade Srbije treba da preispita da li su budžetski podsticaji Fiatu u skladu s Prelaznim trgovinskim sporazumom Srbije i EU, pre svega u delu koji se odnosi na državnu pomoć.

Objašnjenje Ministarstva finansija Srbije je da kupovinu "fijata 500 L" po nižoj ceni finansira "Fijat", a ne država Srbija, koja je subvencionisala otvaranje novih radnih mesta u kragujevačkoj fabrici.

"Fijat" se, kako je objašnjeno, otvaranjem 1.400 novih radnih mesta u Kragujevcu kvalifikovao da dobije podsticajne mere od države, a menadžment kompanije je odlučio da taj novac usmeri na subvencionisanje kupovine "fijata 500L" u Srbiji.

Izvor: Tanjug