Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

RUSKO-ŠPANSKI KONZORCIJUM GRADI SOLARNU ELEKTRANU U PEĆINCIMA


U Pećincima  je potpisan Memorandum o razumevanju između te opštine i rusko-španskog konzorcijuma kompanija fotonaponske industrije, kojim se bliže definišu uslovi za izgradnju solarne elektrane na teritoriji opštine Pećinci, saopštila je služba za odnose s javnošću pećinačke opštine.

Kako se navodi, dokument su potpisali predsednik opštine Pećinci Sava Čojčić, zamenik direktora Asocijacije ruske fotonaponske industrije (Russian photovoltaic industry association - RPIA) Jevgeniji Zagorodni, predstavnik RPIA u Srbiji Andrej Dimitrijević, generalni direktor kompanije Exiton LLC Aleksandr Karaulov i zamenik regionalnog direktora za Istočnu Evropu kompanije Elecnor S.A. Loreto Tehuka.

"Opština Pećinci iskazuje spremnost da, u skladu sa zakonima Republike Srbije i opštim pravnim aktima Opštine, podrži realizaciju investicije RPIA. U skladu sa nadležnostima, opština Pećinci će obezbediti sveobuhvatan servis i podršku lokalne administracije u ishodovanju neophodnih dozvola i saglasnosti", kazao je predsednik opštine Pećinci Sava Čojčić i istakao da je pravac izgradnje solarnih elektrana pravac budućnosti.

Konzorcijum kompanija, na čijem čelu je Asocijacija ruske fotonaponske industrije, bavi se finansiranjem, dizajnom, izgradnjom, upravljanjem i održavanjem fotonaponskih sistema (solara).

RPIA planira da investira 75-90 miliona evra u razvoj projekta izgradnje solarne elektrane snage od 30 megavata na lokaciji površine oko 240 hektara koja se nalazi u Radnoj zoni Karlovčić i neposredno se naslanja na radnu zonu Ašanja, čime se i jug opštine otvara prema novim investicijama.

U toku ove investicije direktno će biti angažovano 150 radnika, a indirektno oko 180 osoba.

Rusko-španska delegacija će se sutra sastati sa predstavnicima Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine republike Srbije i Ministarstva finansija gde će precizirati uslove realizacije investicije u opštini Pećinci, saopštava opština Pećinci.

Izvor: RTV