Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO U SKUPŠTINSKOJ PROCEDURI PREDLOG IZMENA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE STEČENE KRIMINALOM KOJE TREBA DA OBEZBEDE EFIKASNIJA REŠENJA O PRIVREMENOM ODUZIMANJU IMOVINE PRAVNIH LICA


Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisevljević, ukazuje da je u Srbiji od početka primene zakona pokrenute 652 finansijske istrage i oduzeto više od milion evra u gotovini, 147 stanova i kuća i 40 motornih vozila.

Radisavljević je na seminaru posvećenom iskustvima italijanskih vlasti u konfiskovanju i upravljanju imovinom stečenom krivičnim delima, kazao da je Srbija primenila italijanski model u razvijanju pravnog okvira za borbu protiv organizovanog kriminala uz uvođenje određenih modifikacija zbog specifičnosti situacije u Srbiji.

  • Prema njegovim rečima, najefikasnije sredstvo u borbi protiv organizovanog kriminala nije rigorozno sankcionisanje kriminalaca već oduzimanje imovine koju su stekli krivičnim delima.

"Ozbiljne vođe organizovanih kriminalnih grupa mogle su, zahvaljući bogatstvu, da vrše koruptivni uticaj na institucije sistema čak i nakon što bi bili osuđeni. Oduzimanjem imovine, oni takve mogućnosti gube", kazao je Radisavljević i dodao da su do danas donete 33 naredbe o 'zamrzavanju' imovine, a samo tokom 2012. godine od okrivljenih je oduzeta imovina vredna više od 5,5 miliona evra.

Tužilac je istakao da je sud, na inicijativu tužilaštva, usvojio 161 zahtev za privremeno i sedam zahteva za trajno oduzimanje imovine stečene krivičnim delima.

  • On je dodao da će se uskoro u skupštinskoj proceduri naći predlog izmena Zakona o oduzimanju imovine koje treba da obezbede efikasnija rešenja o privremenom oduzimanju imovine pravnih lica.
Izvor: