Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POTPISANA ZAJEDNIČKA DEKLARACIJA O OSNIVANJU MREŽE ZA KONKURENCIJU U OKVIRU ENERGETSKE ZAJEDNICE


Potpisivanjem Zajedničke deklaracije u sedištu Sekretarijata Energetske zajednice u Beču, 23. novembra 2012. godine osnovana je Mreža za konkurenciju Energetske zajednice.

Novoosnovana Mreža za konkurenciju u okviru pomenute Energetske zajednice, čija članica je i Republika Srbija, predstavlja platformu za neposrednu saradnju tela za zaštitu konkurencije zemalja članica zajednice u vidu razmene informacija i iskustava, razmatranja pojedinačnih slučajeva, usvajanja smernica i najboljih praksi i sl. Osnivanje Mreže za konkurenciju je samo prvi korak u daljim aktivnostima koje će se sprovoditi u okviru mreže, a kao krajnji rezultat očekuje se unapređenje postojećih zakonodavnih okvira kojima se regulišu oblast energetike i oblast zaštite konkurencije, a naročito adekvatna primena Zakona o zaštiti konkurencije u specifičnom sektoru, kakav je energetski sektor.

Potpisivanje zajedničke deklaracije i osnivanje Mreže za konkurenciju Energetske zajednice značajno je za Komisiju za zaštitu konkurencije prvenstveno imajući u vidu da je u pomenutom sektoru, u kojem se tek očekuje intenziviranje slobodne tržišne utakmice, Komisija do sada sprovodila samo sektorske analize, ali ne i upravne postupke u smislu utvrđivanja zloupotrebe ili postojanja zabranjenih sporazuma.

Izvor: Vebsajt Komisije za zaštitu konkurencije, 3.12.2012.