Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

URAĐEN PREDNACRT ZAKONA O SOCIJALNOM PREDUZETNIŠTVU


Zakon o socijalnom preduzetništvu, koji treba da doprinese podizanju nivoa zaposlenosti socijalno ugroženih, trebalo bi da bude usvojen u prvoj polovini sledeće godine, rečeno je 3. decembra na skupu u Beogradu održanom povodom Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom. Planirano je da u proleće 2013. bude usvojen i predlog Zakona o upotrebi znakovnog jezika koji će omogućiti da znakovni jezik bude priznat kao maternji jezik gluvih osoba, da im se omogući školovanje na tom jeziku kao i korišćenje usluga znakovnih tumača prilikom medicinskih intervencija u cilju adekvatnijeg lečenja. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje je 20.000 osoba sa invaliditetom, a preciznih podataka o ukupnom broju osoba sa invaliditetom u Srbiji još uvek nema.

Predstavnica Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike Tatjana Prijić rekla je da je prednacrt zakona gotov, ali da još treba da se usaglašava i prođe kroz javnu raspravu do konačnog usvajanja.

Ona je rekla da se zakon odnosi na osnivanje i održivost preduzeća, u kojima bi radile osobe sa invaliditetom ili osobe starije od 50 godina koje su ostale bez posla, ali da povlastice kojima se nadaju poslodavci poput umanjenja PDV-a i olakšica prilikom javnih nabavki, neće biti deo tog zakona već drugih propisa.

Direktor preduzeća "Lola preduzetništvo" Žarko Milićević rekao je da je stanje u preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje katastrofalno i da od 42 takva preduzeća u Srbiji radi samo šest, od čega su dva u Beogradu.

Milićević je rekao da od novog zakona očekuje smanjenje stope PDV-a za ta preduzeća i prednost prilikom javnih nabavki.

Član gradskog veća zadužen za socijalno preduzetništvo Aca Petrović rekao je da Beograd prepoznaje te probleme podsetivši da je pokretač inicijative za donošenje zakona i socijalno preduzetništvo Milan Krkobabić, bivši zamenik gradonačelnika Beograda.

On je rekao da grad uveliko radi na tom polju i da je sve pripremeljeno za otvaranje centra za socijalno zapošljavanje u kom će se obavljati treninzi i pomoć za prekvalifikaciju radnika i dodao da će centar početi da radi čim se zakon usvoji.

Kako je naveo, u Beogradu će firme za profesionalnu rehabilitaciju imati prednost i prioritet prilikom plasiranja proizvoda, a planirano da se u okviru programa socijalnog preduzetništva omogući manji PDV koji bi iznosio između osam i 12%.

Državni sekratar u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković rekla je da će država učiniti sve da osobe sa invaliditetom dovede u što ravnopravniji položaj sa ostatkom društva.

Gradski sekretar za socijalnu zaštitu Nenad Matić rekao je da u Srbiji ima 700.000 osoba sa invaliditetom i da njih 70% živi sa ograničenim primanjima.

Usvajanje Zakona o upotrebi znakovnog jezika omogućiće gluvim osobama u Srbiji da u svim postupcima koji se tiču njihovih prava i obaveza koriste usluge znakovnih prevodioca, rečeno je u Beogradu na skupu posvećenom razmatranju predloga tog zakona.

Državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Brankica Janković naglasila je, povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, da te osobe i dalje nisu ravnopravni članovi društva.

Prema njenim rečima, stvaranje precizne evidencije o broju osoba sa invaliditetom i njihovih udruženja u Srbiji imaće prioritetan značaj u narednom periodu.

"Nedopustivo je da ne postoji precizan podatak o broju osoba sa invaliditetom. Uvođenje precizne evidencije omogućiće adekvatnije usmeravanje pomoći onima kojima je ta pomoć najpotrebnija", rekla je Janković.

Sekretar Saveza gluvih i nagluvih Srbije Radoje Kujović kazao je da je to udruženje, u saradnji sa ministarstvom rada, učestvovalo u izradi srpskog znakovnog jezika i rečnika tog jezika koji sadrži više od 2.000 pojmova.

"Sarađivali smo sa ministarstvom i u kreiranju predloga Zakona o znakovnom jeziku. Usvajanjem tog zakona, biće ispunjeni preduslovi da gluve osobe budu ravnopravnije i da se premosti jaz između gluvih i čujućih osoba", rekao je Kujović.

Predlogom Zakona o upotrebi znakovnog jezika, čije se donošenje očekuje tokom proleća 2013. godine, planirano je da se znakovni jezik prizna kao maternji jezik gluvih osoba, da im se omogući školovanje na tom jeziku kao i korišćenje usluga znakovnih tumača prilikom medicinskih intervencija u cilju adekvatnijeg lečenja. Predviđeno je da sve troškove korišćenja usluga tumača za znakovni jezik snosi država, odnosno nadležna ministarstva.

Izvor: Vebsajt Euractiv, 3.12.2012.