Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

USKORO MODEL ZA RAZVOJNU BANKU VOJVODINE


  • Vojvođanski sekretar za finansije Zoran Radoman izjavio je da se razgovara o modelu budućeg poslovanja Razvojne banke Vojvodine.

"Vrlo brzo će taj model biti gotov i predstavljen javnosti", rekao je Radoman agenciji Beta.

On je istakao da depoziti Razvojne banke Vojvodine nisu i neće biti ugroženi.

Pokrajina ima 72 odsto vlasništva u tj banci, a Republika 28 odsto.

Ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić je prošle sedmice izjavio da je stigla inicijativa pokrajinske vlade, koja je saglasna da se osigurani depoziti Razvojne banke prenesu na neku drugu banku, na isti način na koji su depoziti Nove Agrobanke preneti na Poštansku štedionicu.

Dinkić je naveo da su osigurani depoziti Razvojne banke Vojvodine 120 miliona evra, a da je vrednost neosiguranih depozita u toj banci oko 100 miliona evra.

Predlog je, kako je objasnio Dinkić, da Republika i Pokrajina zajednički emituju obveznice u vrednosti od osam milijardi dinara za neosigurane depozite, srazmerno udelu u toj banci.

Dinkić je rekao da bi od kreditnog portfelja Razvojne banke Vojvodine bio formiran razvojni fond Vojvodine, u kome bi, kao i u banci, Republika imala udeo od 28 odsto, a Pokrajina ostatak.

  • On je izjavio da je Vlada Vojvodine nakon usvajanja republičkog budžeta za 2013. godinu i promena u Zakonu budžetskom sistemu prinuđena da predloži režim privremenog finansiranja, umesto budžeta APV za narednu godinu.

On je dodao da će pokrajinska administracija pre donošenja budžeta za narednu godinu zato "morati da sačeka odluku Ustavnog suda o ustavnosti Zakona o budžtskom sistemu, a verovatno i o ustavnosti Zakona o budžetu za 2013. godinu".

Izvor: Dnevnik, Beta,RTV