Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraMOGUĆE SUDSKO PORAVNANJE SA KOMIKO OIL


Ministarka energetike Zorana Mihajlović izjavila je da veruje da postoji mogućnost vansudskog poravnanja između grada Smedereva i kompanije "Komiko oil".

Ona je istakla da je želja ove vlade da ima što više ulaganja i da se u Smederevu na tom projektu zaposli oko 500 ljudi, koliko je obećao investitor.

"Ukoliko Komiko pruži uveravanja da mogu da izvrše obaveze koje su obećali očekujem vansudski dogovor sa onim ko ih je tužio i da se krene u tu investiciju", rekla je Mihajlović novinarima.

Ističući da veruje da će u narednih mesec dana biti poznato da li taj projekat može da se realizuje ili ne, ona je poručila investitorima da poštuju odluke državnih organa i da se ponašaju u skladu sa onim što su obećali lokalnoj samoupravi u Smederevu.

Vlada i resorna ministarstva, lokalne samouprave i investitor su jedan tim koji treba da radi na što efikasnijoj realizaciji investicija, dodala je ministarka.

Grad Smederevo tužio je "Komiko oil" i zatražio raskid ugovora o izdavanja u zakup zemljišta za izgradnju rafinerije, jer taj američko-holandski kozorcijum nije u predviđenom roku uplatio 652 miliona dinara za zakup zemljišta za gradnju rafinerije u tom gradu.

Javni pravobranilac u Smederevu podneo je 10. jula tužbu za raskid ugovora grada Smedereva sa tom kompanijom, pošto ni posle isteka zakonskog roka od 60 dana i posle opomene nisu uplatili novac za zakup zemljišta.

Potom je i "Komiko" podneo sudu odgovor na tužbu grada Smedereva, a početak sudskog postupka se očekuje za 20-ak dana.

Pregovori o dobijanju zemljišta u zakup za izgradnju rafinerije trajali su oko tri godine.

"Komiko oil" je najavio da će u rafineriju u Smederevu uložiti 250 miliona dolara i da će je izgraditi za tri godine i otvoriti oko 700 radnih mesta.

Izvor: Tanjug