Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SINDIKATI PROTIV ZAMRZAVANJA PLATA U JAVNOM SEKTORU


Konferencija slobodnih sindikata (www.kss.org.rs), okuplja sindikate javnih preduzeća i javnog sektora.

Konfederacija slobodnih sindikata Srbije smatra da je neprivatljivo zamrzavanje plata u javnim preduzećima i javnom sektoru, izjavio je danas predsednik Konfederacije Ivica Cvetanović.

  • Cvetanović je rekao da u Konfederaciji smatraju da u državi ima mnogo više prostora da se uštedi, nego što bi se dobilo zamrzavanjem plata u javnom sektoru.

Predsednik Konfederacije je ocenio da bi uštede od zamrzavanja plata u javnom sektoru bile veoma male i da bi veće uštede mogle da se postignu smanjenem broja državnih agencija, kao i u javnim nabavkama.

"Imamo agencije, od 130 i nešto samo je sedam ugašeno, a tu su zarade enormne. Moguće su uštede i u javnim nabavkama. Cvetanović je istakao da Konfederacija traži da učestvuje u radu Socijalno-ekonomskog saveta, gde bi se razgovaralo predlozima te sindikalne organizacije za uštede u državi.

On je najavio da će u sredu biti održan sastanak Predsednišitva Konfederacije, na kojem će to telo odlučitivati o daljim koracima ako bi eventualno došlo do zamarzavanja plata.

"Nadamo se da do toga neće doći. Nadamo se da uz socijalni dijalog možemo da nađemo prostor gde može da se uštedi", rekao je predsednik KSS Ivica Cvetanović, dodajući da će Predsedništvo KSS nakon sednice javnosti predstaviti svoj predlog mera štednje.

"Od oko 500.000 zaposlenih u javnom sektoru negde 200.000 ljudi, koje će pogoditi sve ove mere vezane i za restrukturiranje javnih preduzeća i uopšte javnog sektora", rekao je Cvetanović.

  • Usklađivanje plata u javnom sektoru sa prosekom zarada u privatnim firmama trebalo bi da bude jedna od mera štednje države, istakao je danas direktor Unije poslodavaca Srbije Dragoljub Rajić.

PLATE U JAVNOM SEKTORU SU SADA 25 DO 30 ODSTO VEĆE NEGO U PRIVATNIM PREDUZEĆIMA, ŠTO NIJE SLUČAJ NI U JEDNOJ EVROPSKOJ ZEMLJI.

"Nije logično da su plate u javnom sektoru veće za četvrtinu nego u privatnom koji ga izdržava i puni budžet", istakao je Rajić.

Po njegovoj oceni, zbog iznosa zarada budžetskih korisnika koji je nesrazmeran snazi privrede, država se sve više zadužuje.

"Istovremeno pada privredna aktivnost i promet u trgovini, tako da su sve manji prihodi budžeta i sve veća potreba da država pozajmicama finansira budžetski deficit", rekao je Rajić.

Kako je dodao, prosek plata u javnom i privatnom sektoru bio je isti kad bi država ostvarila značajne uštede i smanjila potrebu za zaduživanjem.

On je naglasio da ne bi trebalo smanjivati penzije u sklopu mera štednje u javnom sektoru.

"Bilo kakva redukcija penzija ne bi bila dobra zato što je reč o građanima koji su uglavnom završili svoj životni vek i koji nemaju šansu da dodatno rade", naveo je Rajić i dodao da su, za razliku od penzionera, ljudi u javnom sektoru još uvek radno aktivni.

On je ocenio da država mora da štedi sama na sebi, da preispita potrošnju javnih preduzeća, "iz kojih novac curi na sve strane".

Rajić je naveo da je Unija poslodavaca Vladi Srbije 2009. godine dostavila predloge 12 mera štednje koje nisu usvojene.

"Da su te mere usvojene, da je Vlada postepeno bar jedan deo tih mera primenila, ne bismo bili danas u situaciji u kojoj jesmo. Ukoliko se sada ne bude reagovalo za godinu ili dve će ekonomska situacija biti još teža", ocenio je predsednik Unije poslodavaca.

KAO KLJUČNI PROBLEM DRŽAVE RAJIĆ JE NAVEO ŠTO PREDSTAVNICI VLADE NIKADA NISU RADILI U PRIVREDI.

  • "Ako želimo ovu državu da izvučemo iz krize, njom mora da se upravlja na menadžerskim principima, ne kao vešt političar, već kao vešt menadžer, to je jedini način da pokrenemo sve one resurse koji stoje negde u zapećku sve ove godine", rekao je Rajić.
Izvor: RTV