Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DONOŠENJE ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE OD KRIMINALACA KLJUČNO ZA BORBU PROTIV KRIMINALA I KORUPCIJE


Državni sekretar Ministarstva pravde Slobodan Homen izjavio je danas da je vrlo važno da sledeća Vlada Srbije nastavi obračun sa organizovanim kriminalom jer samo dugoročnom i oštrom borbom on može da se dovede na mali intenzitet da u budućnosti ne bude jedan od prioriteta države.

"U prethodne četiri godine, apsolutni prioritet Ministarstva pravde je bila borba protiv organizovanog kriminala. Razbijene su i procesuirane 24 organizovane kriminalne grupe, među kojima i one koje su bile od presudnog uticaja na sam kriminal u Srbijii i vrlo je važno da sledeća Vlada nastavi ovde gde smo mi stali", rekao je Homen u intervjuu Tanjugu.

Nadležni organi, pre svega policija i tužilaštvo, moraju, prema rečima Homena, stalno da budu u pripravnosti jer organizovanom kriminalu mogu da se zadaju ozbiljni udarci ali ne može nikad da se u potpunosti uništiti, jer stalno iznalazi nove pojavne oblike i uvek se vraća.

Državni sekretar je napomenuo da se pokazalo da pohapšene grupe kriminalaca nisu bile samo usko vezano za "rad" na teritoriji Srbije, već su vremenom postale ozbiljne međunarodne grupe koje su švercovale drogu iz celog sveta, pre svega iz Latinske Amerike za tržište zapadne Evrope.

Srpski kriminalci vremenom su, nažalost, postali vrlo moćni i uticajni ne samo na Balkanu, već i u svetskim razmerama, podsetio je Homen. "U tom smislu, borbu protiv organizovanog kriminala zaista smatram ozbiljnim uspehom do kog ne bi moglo da dođe da istovremeno nisu rađene i određene promene u pravosuđu", istakao je državni sekretar.

On je podsetio da je Ministarstvo pravde predložilo skoro 100 zakona u protekle četiri godine koje je usvojila Narodna skupština, što je, kako je istakao, potpuno promenilo borbu protiv organizovanog kriminala, posebno u smislu eFikanosti postupka. Za to je najbolji primer tužilačka istraga čije je uvođenje do zimus odlagano jer nije bilo spremnosti za njenu primenu, ocenio je Homen.

On je istakao da je ključni potez u borbi protiv organizovanog kriminala bilo donošenje Zakona o oduzimanju imovine od kriminalaca 2009. godine. "To je revolucionarni zakon, kakav pre toga nije postojao u Srbiji. On postoji u dobrom delu zemalja Evrope, ali Srbija sada prednjači u njegovoj primeni, o čemu jasno govore podaci da je prošle godine bila na drugom mestu u Evropi po iznosu oduzete imovine", kazao je Homen.

Tokom prethodne tri godine od početka primene Zakona oduzeto je 350 miliona evra i to pre svega od ljudi koji su trgovali drogom i korupcijom. Oduzeto je na stotine Firmi, automobila, stanova, kuća..., sve ono što su kriminalci koristili da bi oprali novac, naveo je državni sekretar.

Taj novac nije ostao zamrznut ili neiskorišćen, kazao je Homen istakavši da se on "vraća" građanima, koristi za Finansiranje niza humanitarnih projekata, otvaranje vrtića, za razne ustanove, bolnice. "Pokazalo se da samo oduzimanjem imovine može zadati ozbiljan udarac organizovanom kriminalu, jer njegova suština nije šverc droge i ubistva, nego upravo zarađivanje novca, a ovo su samo načini na koji će oni doći do tog novca. Udarili smo tamo gde njih najviše boli, a to je njihova imovina", naglasio je Homen.

Direkcija za upravljanje oduzetom imovinom Ministarstva pravde trenutno izdaje 61 nepokretnost privremeno oduzetu od kriminalaca i od zakupa ostvaruje prihod 30.375 evra mesečno.

Taj novac se prema recicma Homena, najčešće daje u humanitarne svrhe za šta je do sada izdvojeno oko 35 miliona dinara. Osim davanja u zakup, oduzete nekretnien dodeljuju se i državnim organima, lokanalnim samoupravama, kao i raznim organizacijama na korišćenje. 

Izvor: Tanjug