Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDSEDNIK UPRAVNOG ODBORA SOSIJETE ŽENERAL BANKE, IZJAVIO DA TREBA BITI JAKO OPREZAN SA UVOĐENJEM POREZA NA BANKE


Goran Pitić navodi da dalji nameti na finansijski sistem mogu da se "preslikaju" u ozbiljno povećanje troškova prema krajnjim korisnicima, što bi ugrozilo dalje funkcionisanje privrednog sektora i njegovoh zdravih delova.

“Mislim da je situacija dovoljno delikatna da zahteva koordinisanu akciju svih aktera, ako i dalje budemo u situaciji da centralna banka vodi samo svoju politiku, i fiskalna samo svoju, mislim da će se trošak obiti o one koji obezbeđuju zapošljavanje i plate", primetio je Pitić

Prema Pitiću, sa raznih strana postoje pritisci na banke, "što nije dobro jer banke pokušavaju u ovim vremenima da budu dobar partner i privredi i građanima".

On navodi da je pozicija otežana prvo što se rizik zemlje povećava, jer su svi makroekonomski paramatri na neki način narušeni, imamo i ovu destabilizaciju kursa u kratkom roku koja između ostalog i psihološki postavljena, ali zato i zavisi kako će vlada postaviti naredni program".

"Imamo poskupljenje izvora sredstava zato što nema više onih jeftinijih kao što je nekada bilo iz centrala, orijentacija je više na depozite koji nisu jeftini, to se preslikava u stopu po kojoj se pozajmljuju krediti", precizirao je Pitić.

Pitić je naveo kako se povećava i trošak rizika, zato što raste broj problematičnih kredita, "iako je sam procenat verovatno računovodstveno neprecizan i veći je nego što je stvarni. To govori da se i kod banaka, na neki način, situacija pogoršava“.

On je ukazao i da je prinos na kapital banaka bitno pao u odnosu na prethodnu godinu.

Izvor: Tanjug