Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O BANKAMA: Agrobanka odlazi u stečaj, a država mora u roku od dve godine da odluči šta će biti sa Novom Agrobankom


Stara Agrobanka ide u stečaj. Iako Agencija za osiguranje depozita ima rok do polovine maja da odluči šta će sa ovom bankom, koja je "pod administracijom", rešenje je već doneto. U njoj su ostala potraživanja akcionara, kao i dugovi firmi koje su u stečaju, od 290,4 miliona evra, a na Novu Agrobanku preneti su svi depoziti građana, i preduzetnika, malih, srednjih i velikih preduzeća, kao i deo potraživanja.

Akcionari stare Agrobanke neće ostati kratkih rukava, iako je ova banka izgubila dozvolu za rad. Njihova potraživanja, bilo da su po osnovu akcionarskog uloga ili ulaganja na berzi, ostaju u toj banci pod administrativnim upravljanjem i moći će da se naplate.

Deo novca za te svrhe postoji, a prodajom imovine preduzeća koja nisu vratila kredite, obezbediće se još sredstava - kažu u upravi Nove Agrobanke. - Od iznosa koji se bude prikupio i akcionari će biti namireni u određenom procentu.

Prema Zakonu o bankama ("Sl. glasnik RS", br. 107/2005 i 91/2010 - prim. red.), u roku od dve godine država mora da odluči šta će biti sa Novom Agrobankom, da li će je prodati, pošto je osnivač Agencija za osiguranje depozita, ili će da je dokapitalizuje.

- Novoformirana banka je potpuno zdrava i nastavlja sa daljim radom - navode u upravi Nove Agrobanke.

Narodna banka Srbije je 25. maja oduzela dozvolu za rad Agrobanci, u kojoj je bila uvedena prinudna uprava od 29. decembra 2011. godine. Istovremeno sa oduzimanjem dozvole za rad, NBS je imenovala Agenciju za osiguranje depozita za administratora te banke, koja će u periodu administrativnog upravljanja imati sva ovlašćenja upravnog odbora, izvršnog odbora i skupštine banke utvrđene zakonom.

Izvor: Vebsajt Bizlife, 1.6.2012.