Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA: UKIDA SE TV PRETPLATA, JAVNI SERVISI ćE SE FINANSIRATI IZ BUDžETA


Pomoćnik ministra kulture i informisanja Srbije Dragan Kolarević izjavio je da Nacrt zakona o elektronskim medijima ne predviđa TV pretplatu, već da se javni servisi finansiraju iz budžeta.

"O detaljima ćemo govoriti za sedam do 10 dana, završavamo Zakon o elektronskim medijima, tako da je rano da izlazimo u javnost", rekao je Kolarević na konferenciji za novinare.

On je napomenuo da se u Ministarstvu razmatraju primedbe na Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima, precizirajući da je tokom javne rasprave stiglo 40 primedbi.

"Uskoro ćemo imati odluku šta je prihvaćeno“, a šta ne, najavio je Kolarević.

  • Profesor na beogradskom Fakultetu političkih nauka i član radne grupe za izradu medijskih zakona Rade Veljanovski ocenio je da bi budžetsko finansiranje javnih servisa smanjilo njihovu nezavisnost i da su najave ukidanja pretplate populističke.

"Političke izjave ovog tipa uglavnom su populističkog karaktera i za cilj imaju da uvećaju političku popularnost nekog političara", rekao je Veljanovski za današnji "Mađar so" i upozorio da takve nepromišljene odluke i izjave mogu biti kontraproduktivne.

Veljanovski smatra da će, u slučaju ukidanja pretplate, praksa društvene neodgovornosti biti produbljena.

"Ovakvim populizmom građanima se poručuje da ne treba da plaćaju svoje obaveze, jer postoji neki političar koji misli na njih. Valjda niko nije toliko naivan da poveruje da građani neće imati nikakve veze sa budžetskim finansiranjem, jer znamo da se budžet puni novcem građana", kazao je Veljanovski.

Izvor: RTV