Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O ELEKTRONSKIM MEDIJIMA DO KRAJA APRILA U SKUPŠTINSKOJ PROCEDURI


„Predlog zakona o elektronskim medijima kojim će biti regulisano pitanje naknada za RTS i RTV, trebalo bi do kraja aprila da bude upućen Skupštini Srbije u hitnu proceduru, a cilj je da bude usvojen do leta”, kazao je Pomoćnik ministra kulture i informisanja zadužen za medije Dragan Kolarević.

  • Kolarević je na konferenciji za novinare rekao da će biti predloženo da se naknada za RTS i RTV naplaćuje uz porez za nekretnine posebnim uplatnicama, a novi sistem trebalo bi da počne da se primenjuje tokom leta.

On je rekao da će naredne nedelje biti održan još jedan sastanak sa stručnjacima Ministarstva finansija koji treba da predlože mehanizme naplate naknade za RTS i RTV, ali da se zasad zna da će pojedine socijalne i druge kategorije građana biti oslobođene te obaveze.

Prema njegovim rečima, naknada za RTS i RTV trebalo bi da se naplaćuje po sadašnjoj ceni od 500 dinara, odnosno oko 6.000 dinara godišnje, a još nije dogovoreno da li će se naplaćivati kvartalno, ili mesečno, sa 12 pojedinačnih uplatnica.

Pretplata nije porez, ali bi se plaćala uz porez na nekretninu, sredstva bi odmah išla u trezor a ne u budžet, RTS i RTV bi samostalno mogli da podignu novac, procedura je takva da su finasijski nezavisni, najavio je Kolarević.

  • Govoreći o zakonu o informisanju o kome bi u ponedeljak trebalo da počne javna rasprava, Kolarević je novinarima rekao da je tim predlogom predviđena privatizacija agencije Tanjug do 1. januara 2014. godine.
  • On je rekao da će Tanjug biti privatizovan po Zakonu o privatizaciji, a da je prestanak budžetskog finansiranja javnih glasila koja se finansiraju iz javnih prihoda predviđen za 1. januar 2014. godine.

„Zasad je po zakonu planirano da potpuni prestanak finansiranja Tanjuga iz budžeta bude sredinom 2014”, rekao je Kolarević.

Izvor: Tanjug