Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNOM BELEŽNIŠTVU: POTREBNO OJAčATI I POVEćATI NADLEżNOSTI JAVNIH BELEżNIKA


Ministar pravde i državne uprave u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković razgovarao je u Berlinu sa predsednikom Savezne notarske komore Republike Nemačke Timom Sparkom.

Selaković je tom prilikom naveo da je veoma zadovoljan razgovorima koji su vođeni tom prilikom, uz napomenu da su oni bili višestruko korisni za uvođenje javno-beležničkog sistema u Srbiji.

On je istakao da je pomoć koju je Notarska komora Nemačke do sada pružala Ministarstvu pravde i državne uprave u započinjanju javno-beležničke službe, njenom razvoju i jačanju, neprocenjiva, kao i da će ona biti nastavljena i u narednom periodu.

Ministar je naglasio da je u Srbiji početak uvođenja ovog sistema bio, a i dalje je, uslovljen brojem imenovanih javnih notara, i dodao da je potrebno da se ostvari broj od 100 notara koji su položili ispit.

Prema njegovim rečima, potrebno je da građani znaju da uvođenje javno-beležničke službe u Srbiji jeste nešto što uvodi znatno viši stepen pravne sigurnosti.

Selaković je naveo da je notar javni službenik koji je dobio pravno ovlašćenje od države, neko ko ne radi poput advokata, u interesu samo jedne stranke, već u interesu svih.

On, na primer, mora građanina da informiše o svim pitanjima kupovine neke nepokretnosti, on ne vodi računa samo o formi, već i o sadržini ugovora.

Ministar je istakao da su notari vrlo bitni za postizanje pravne, ali i ekonomske sigurnosti.

Javno-beležnički sistem uvodi mnogo više izvesnosti u poslovanju i radu, kao i u investiranju, istakao je Selaković i dodao da notarska služba može da se nazove i kancelarijom za brze odgovore.

U ovom trenutku, kako je naveo, nadležnosti koje bi notari imali u nekoj od pomenutih oblasti, nisu dovoljno široko i dobro definisane zakonom.

Iako smo dobili dosta pohvala za mnoge delove našeg zakona od kolega iz nemačke notarske komore, postigli smo saglasnost o tome da je potrebno ojačati i povećati nadležnosti javnih beležnika, naglasio je Selaković.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 3.2.2013.