Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

SVE MERE ZA ZAUZDAVANJE INFLACIJE I STABILIZOVANJE KURSA BESPREDMETNE SU, JER CENTRALNA BANKA NEMA KONTROLU NAD GOTOVO 40 ODSTO NOVČANE MASE KOJA SE ODVIJA U SIVOJ ZONI


A toliko se procenjuje da je vrednost obrta na crnom tržištu roba, usluga i radne snage.

Ni većina fiskalnih mera kreiranih za konsolidaciju budžeta ne može da pruži puni efekat, jer delom siva, a delom potpuno nelegalna ekonomija učestvuje u istom procentu u bruto društvenom proizvodu.

Ni svi programi za otvaranje novih radnih mesta ne mogu da smanje listu nezaposlenih, jer poslodavci koji bi eventualno i želeli da prošire biznis ne mogu da izdrže nelojalnu konkurenciju onih koji nikome ništa ne plaćaju. I nije da vlast ne zna koliki je to problem.

Sve partije u sadašnjoj vladi imale su tokom izbora u vrhu liste prioriteta borbu protiv sive ekonomije.

  • Srbija godišnje u crnim kanalima izgubi budžetski prihod od najmanje četiri milijarde evra.

Iako nema grane koja nije ugrožena pogubnim posledicama sive ekonomije i crnog tržišta, procenjuje se da su najviše pogođeni trgovina, tekstilna i građevinska industrija.

 Privrednici tvrde da država ima mehanizme za suzbijanje crnog tržišta. Prema rečima Milana Petrovića, generalnog direktora Štampa sistema, koji upravlja najbrojnijim lancem kioska, potrebno je država prvo identifikuje sve oblasti ili slabe tačke u sistemu koje pogoduju razvoju nelegalnog poslovanja.

Oblast maloprodaje u kojoj se kiosci nalaze takođe je osetljiva na ovaj problem, ističe sagovornik Danas. Svuda u svetu kiosci su važan segment i potreba funkcionisanja društva i države, pa je njihova delatnost stavljena pod kontrolu jer je jedna od najpodložnijih za razvoj sive ekonomije.

"Jedan od razloga za visok stepen osetljivosti je prodaja akcizne robe, a postojanje velikog broja malih, nezavisnih prodajnih mesta takođe pogoduje rasprostranjenosti sive trgovine. Uz to, pojedine opštine u nedostatku novca pokušavaju da nađu izvor prihoda tako što raspisuju tendere za iznajmljivanje poslovnog prostora ali sa vrlo nejasnim uslovima. Dešava se da pojedinci bez iskustva u ovoj delatnosti i bez prethodne finansijske analize, licitiraju previsoke zakupe, a to dalje dovodi do apsurdne situacije: vrlo brzo se pokaže da je zakup nerealno visok, pa vlasnik tražeći „rešenje“, najpre počne da izbegava izdavanje fiskalnih računa, što znači da deo robe prodaje u sivoj zoni. U drugoj fazi, poslovni partneri ostaju uskraćeni za svoja potraživanja, a na kraju počne izbegavanje i zakupa, pa i lokalna samouprava ostaje bez sredstava", objašnjava Petrović i dodaje da takvi preduzetnici dovode u neravnopravni položaj sve druge koji redovno plaćaju sve obaveze prema radnicima, partnerima i prema državi.

Izvor: Danas