Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KINESKA IZVOZNO-UVOZNA BANKA EKSIM TREBALO BI DA BUDE UKLJUČENA U FINANSIRANJE IZGRADNJE AUTOPUTEVA U SRBIJI


Ministarka Verica Kalanović izjavila jeda će izgradnju dva autoputa u Srbiji - "moravski koridor" od Pojata do Preljine i autoput Novi Sad-Ruma, vredne 642 milona evra, finansirati Eksim banka Kine pod veoma povoljnim uslovima - rok otplate je 20 godina, grejs period pet godina, a maksimalna kamata iznosiće 2,5 odsto.

Ministarka Kalanović je potpisala predugovor za izgradnju dva autoputa ukupne dužine 136,6 km sa predstavnicima Kineske korporacije za puteve i mostove (CRBC). Konačni ugovor za oba projekta treba da bude potpisan u januaru.

Ministarstvo građevine i urbanizma je, takođe, potpisalo krajem decembra predugovor za izgradnju dela Koridora 11 (K-11) od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga sa predstavnicima kompanije "Šandong haj-spid grup" iz NR Kine, a vrednost investicije je 333 miliona dolara.

Ministar građevine Velimir Ilić je kazao kako će izgradnja te dve deonice, ukupno dugačke oko 50 km, biti finansirana sredstvima iz već odobrenog kredita NR Kine uz kamatu od 2,5 odsto, a da će maksimalno odstupanje od projektovane cene biti do 10 odsto.

Ministar Ilić je najavio da će uskoro biti potpisan i konačni ugovor, a da bi prvi radovi mogli da počnu već u martu.

Kineska Eksim banka, osnovana 1994. podređena je Državnom savetu, odnosno vladi NR Kine i podvrgnuta direktnom nadzoru ministarstva finansija, ministarstva spoljne trgovine i ekonomske saradnje i Narodne banke Kine (PBoC).

  • Eksim banka je jedna od tri institucionalne bankarske organizacije ovlašćene da sprovode državnu politiku NR Kine u industriji, spoljnoj trgovini, diplomatiji, ekonomiji i finansijama, te pružaju finansijsku podršku i podstiču izvoz proizvoda i usluga iz druge po veličini nacionalne privrede u svetu.

Prema informaciji kineske državne novinske agencije Sinhua iz juna 2011, Eksim banka je do kraja 2010. imala 18 domaćih ogranaka i tri međunarodne predstavničke kancelarije i potpisala je zajmove u vrednosti većoj od 190 milijardi dolara sa više od 100 zemalja i regiona. 
U najvećim zapadnim privredama se procenjuje da obim zajmova Eksim banka premašuje sve inostrane kredite koje zajednički daju države članice Grupe sedam (G7) - SAD, Japan, Nemačka, Francuska, Velika Britanija, Kanada i Italija.

Američka bonitetna agencija Fič je procenila da je 67,2 milijarde dolara zajmova kineske Eksim banke, u periodu između 2001. i 2010. godine, otišlo na afričke projekte, znatno više u odnosu na zajmove Svetske banke (SB) od 54,7 milijardi dolara u istom periodu.
Sama NR Kina je u prošlosti bila jedan od najvećih primaoca zajmova SB.

Prema zapadnim ekonomistima, Eksimbanka i Kineska razvojna banka (CDB) pružaju daleko povoljnije uslove od SB i drugih zajmodavaca za pojedine dogovore koji imaju snažnu podršku vlade u Pekinga.

Kineske državne banke su od 2005. pozajmile Latinskoj Americi više od 75 milijari dolara, dok su 2010. pozajmile više novca od SB, Međuameričke razvojne banke i američke Eks-im banke zajedno, naveo je Fič.

Novinska agencija Sinhua je 2011. objavila da kineska Eksim banka namerava da se razvije u veću multinacionalnu finansijsku instituciju tokom narednih pet godine. Ukupan nivo aktiva Eksim banke je krajem 2010. premašio 1.000 milijardi juana (153,85 milijardi dolara), a njena zarada raste iz godine u godinu, rekao je tada predsednik banke Li.

Po oceni Lija, biće potrebno više finansijske podrške tokom narednih pet godine, s obzirom na nastavak otvaranja privrede NR Kine, a banke moraju da iskoriste nove prilike.

Izvor: