Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PODNOŠENJE POJEDINAČNE PORESKE PRIJAVE OD SADA MOGUĆE I PREKO SAJTA PORESKE UPRAVE


Poreska uprava Srbije najavila je da će svim poreskim obveznicima omogućiti da podnesu pojedinačnu poresku prijavu (PPP) preko sajta poreskauprava.gov.rs.

  • Kako se navodi u saopštenju te uprave, elektronsku pojedinačnu poresku prijavu moći će da podnesu i poreski obveznici koji još nisu pribavili digitalni kvalifikovani sertifikat (elektronski potpis). Rok za podnošenje prijave je 31. januar 2013.

Precizira se da će na sajtu Poreske uprave 4. januara 2013. biće postavljen link preko koga će poreski obveznici moći da pošalju unapred pripremljene fajlove sa pojedinačnim poreskim prijavama.

Poreska uprava, kako se ističe, želi na taj način poreskim obveznicima da omogući što jednostavniju dostavu pojedinačne poreske prijave, bez nepotrebnih troškova, gubljenja vremena i čekanja u redovima, ali i da ih podstakne da u što većoj meri elektronski posluju sa Poreskom upravom, što će biti zakonska obaveza od 1. jula 2014. godine.

Za pristup delu sajta za podnošenje pojedinačne poreske prijave dovoljno je uneti PIB poreskog obveznika kao i broj lične karte jednog od zakonskih zastupnika.

Poreskim obveznicima koji već korisnike servise portala E-porezi (upotrebom digitalnog kvalifikovanog sertifikata) biće omogućena dostava PPP na uobičajen način.

  • Sve poreske obveznike koji još nisu pribavili digitalni kvalifikovani sertifikat Poreska uprava je pozvala da to učine što pre jer će od 1. jula 2014. podnošenje poreskih prijava biti moguće samo elektronskim putem.

Pojedinačnu poresku prijavu podnse svi koji su u prethodnoj godini ispalćivali prihode, navodi Poreska uprava.

Napominje se da je u 2012. uloženo 160.041 pojedinačnih prijava poreza, od čega je u papirnom obliku bilo 155.549, na CD 4.492 prijava, dok nijedna nije uložena elektronskim putem.

Izvor: RTV, Beta