Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

"FISKALNI PAKT" EVROPSKE UNIJE RADI REŠAVANJA DUŽNIČKE KRIZE, STUPIO NA SNAGU 1. JANUARA 2013. GODINE


U martu prošle godine, 25 od 27 članica EU je prihvatilo "pravilo o uravnoteženju budžeta".

Dogovor bi trebalo da osigura da budžetski deficiti vlada evropskih zemalja više ne budu prekomerni, što je i izazvalo dužničku krizu i gotovo potopilo zajedničku valutu evro, prenela je francuska novinska agencija AFP.

Pakt o fiskalnoj stabilnosti takođe podrazumeva kazne za države koje prekrše pravila i ne ograniče javni dug i deficit, kao i centralizovani nadzor koji sprovodi EU.

Propis o uravnoteženju budžeta treba da bude uključen u nacionalne zakone pojedinačnih država, a poželjno bi bilo da se spominje u bazičnom aktu EU, da bi ga kasnije bilo teško izmeniti ili zaobići.

Premijer Britanije Dejvid Kameron odbio je da potpiše pakt, koji vlada u Londonu vidi kao nastavak uplitanja Brisela u ključno pravo jedne države da određuje poreska pravila i prioritete potrošnje.

Mišljenje konzervativnog premijera Kamerona deli i skeptična vlada Republike Češke.

Bilo je potrebno da ugovor ratifikuje 12 članica evrozone, a taj uslov je ispunjen prošle nedelje, pošto je to učinila Finska.

Portparol nemačke vlade izjavio je da je stupanje pakta na snagu "dobra vest", podsećajući da je zvanični Berlin prvi pogurao predlog o uravnoteženju budžeta. Važno da uskoro uslede i druge mere, nedavno dogovorene u cilju bliže integracije evrozone, dodao je taj portparol.

Fiskalni pakt su, pre Finske, ratifikovale Austrija, Kipar, Nemačka, Estonija, Španija, Francuska, Grčka, Italija, Irska, Portugalija i Slovenija.

Izvor: Tanjug