Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENI ZAKONA O PODSTICANJU GRAĐEVINSKE INDUSTRIJE REPUBLIKE SRBIJE U USLOVIMA EKONOMSKE KRIZE U PROCEDURI NARODNE SKUPŠTINE RS


Zakonom o podsticanju građevinske industrije Republike Srbije u uslovima ekonomske krize ("Sl. glasnik RS", br. 45/2010 i 99/2011 - dalje: Zakon), koji je stupio na snagu 4.7.2010. godine, uređeni su uslovi i način realizacije projekata za izgradnju, rekonstrukciju, odnosno adaptaciju objekata visokogradnje i niskogradnje, određena je vrsta postupka koji se primenjuje za izbor projektanta, vršioca tehničke kontrole, izvođača radova, vršioca stručnog nadzora i vršioca tehničkog pregleda. Takođe, uređena su i druga pitanja od značaja za realizaciju projekata izgradnje objekata visokogradnje i niskogradnje, radi podsticanja građevinske industrije u uslovima ekonomske krize.

U postupku preispitivanja Zakona ocenjeno je da pojedina rešenja treba preciznije definisati, a zbog očekivanja da će se negativni efekti ekonomske krize nastaviti i u sledećoj godini, neophodno je i produžiti rok važenja ovog zakona za još godinu dana. Za vreme važenja, Zakon je dao dobre rezultate, a građevinska industrija, kao važna privredna grana, zabeležila je blagi rast ove godine. Osnovna intencija Zakona bila je i jeste da se, u uslovima negativnih efekata svetske ekonomske krize, doprinese očuvanju radnih mesta, uposli domaća građevinska operativa, odnosno podstakne upotreba domaćih građevinskih proizvoda, što je i postignuto. Kao razlog za pokretanje rasta u građevinskoj industriji, Republički zavod za statistiku označava investicije, koje je u tom sektoru pokrenula država, navodeći da prave efekte Zakona, treba očekivati prvom polovinom 2013. godine.

Predlog zakona o izmeni Zakona o podsticanju građevinske industrije Republike Srbije u uslovima ekonomske krize možete preuzeti putem linka: http://www.parlament.gov.rs/upload/archive/files/cir/pdf/predlozi_zakona/3992-12.pdf (ONLINE)

Izvor: Vebsajt Narodne skupštine Republike Srbije, 2.12.2012.