Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRIVATIZACIJOM NEKIH POLJOPRIVREDNIH PREDUZEĆA, KOMBINATA I ZADRUGA, NA MALA VRATA SU IZVRŠENE PROMENE SVOJINSKE STRUKTURE


Ovi dokazi navode se u izveštaju o državnom i društvenom zemljištu, koji je nedavno objavio Savet za borbu protiv korupcije.

Tako je državna svojina, koja se ne može privatizovati niti prodavati, postala vlasništvo pojedinaca, u jednom od slučajeva, čak vlasništvo stranog državljanina.

  • Čije je zemljište koje je privatizovano prodajom nekih poljoprivednih kombinata i preduzeća, pitanje je koje u najnovijem izveštaju postavlja Savet za borbu protiv korupcije.

    Jelisaveta Vasilić kaže da je posle privatizacije došlo je do velikih problema.

    "Problemi su nastali zato še je onaj koji je kupio sve ono što navodno ima jedan kombinat, on je uspevao u katastrima da se uknjiži kao vlasnik. To znači dobio je više prava nego prethodnik što ih je imao, što je nemoguća situacija".

    Savet za borbu protiv korupcije uputio je zahtev Agenciji za privatizaciju da im se dostavi dokumentacija o razgraničenju zemljišta prilikom prodaje ali je nisu dobili.

U agenciji se pravdaju da im je za to potrebno vreme . Takođe kažu da se prilikom privatizacije tačno znalo koliko zemljišta kome pripada.

Vladislav Cvetković, direktor Agencije za privatizaciju kaže da kada se kupi preduzeće, kupili ste kapital i dobili ste pravo upravljanja.

"Ali niste istovremeno dobili pravo vlasništva nad zemljom. Vi ste vlasnik preduzeća, ali niste vlasnik njegove zemlje. Ono što se nažalost na terenu događalo i to je sad pitanje za neke druge organe, kako su pojedinci uspevali da vlasništvo preduzeća u zemljišnim knjigama prevedu na svoje lično ime i praktično prevedu vlasništvo nad zemljom na fizičko lice ili neko drugo pravno lice. To je protivzakonito i to je kriminal i nešto što treba da se sankcioniše."

Prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije država je na ovaj način oštećena prodajom kombinata Srpski Miletić, Bački Brestovac, Zmajevo, Bački Maglić, Ratkovo ali to nije konačan spisak.

Recimo imamo jedan kombinat, Ratkovo iz Ratkova njegov kupac se uknjižio kao vlasnik a onda je taj kombinat prodat Žito Osijeku iz Osijeka. To znači da je stranac kupio kod nas državno poljoprivredni zemljište. Stranci u ovom momentu još ne mogu da kupuju državno poljoprivredno zemljište.

Izvor: B92