Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraU SRBIJI MANJI BROJ ZAHTEVA ZA ODLAZAK U PENZIJU I ISPLATU NAKNADA NEGO ŠTO SE PREDVIĐALO


Zaposleni na šalterima Penzijskog fonda Srbije očekivali su da će tokom ove godine primiti najmanje 100.000 zahteva za penzionisanje, ali se, posle dugog niza godina, ova prognoza pokazala pogrešnom. Poslednji podaci pokazuju da je broj zahteva manji nego u istom periodu 2011, pa će po svemu sudeći biti i manje novih penzionera, nego što se očekivalo.

- Prve projekcije Fonda pokazuju da bi broj penzionera do kraja ove godine mogao biti manji za 1,5 odsto od projektovanog rasta. Pri tome, broj poljoprivrednih i vojnih penzionera se smanjuje, a kod zaposlenih i samostalnih delatnosti raste. Po vrsti prava ima manje invalidskih i porodičnih penzionera, a starosnih je za 0,3 odsto više - kaže Jelica Timotijević, iz Fonda PIO.

Prema njenim rečima, i broj onih koji su podnosili zahteve za penziju, ali i drugim pravima kao što su tuđa nega, pogrebni troškovi, naknada za telesno oštećenje... nije kao što se prognoziralo:

- U toku prvih šest meseci ukupno je bilo 219.000 raznih zahteva, dok je u istom periodu prošle godine bilo 245.700.

Tokom 2011. godine Fond PIO je dobio 96.028 novih penzionera, ali su u istom intervalu zabeležene 72.122 trajne obustave isplata - objašnjavaju u Fondu PIO. - Isplate su obustvljenje studentima koji su prestali da primaju porodičnu penziju, jer su završili školovanje ili pak onima koji su preminuli. A za prvih šest meseci ove godine, u Fondu PIO je 0,5 odsto više novih korisnika u odnosu na umrle.

Timotijevićeva dodaje da se uvek se na kraju godine javlja mnogo više novih zahteva za ostvarivanje prava, nego u toku prvih šest meseci, pa bi i broj penzionera mogao biti veći na kraju godine. Ipak, bez obzira na ova očekivanja, njihov broj će biti manji od projektovanog.

U Direkciji Fonda objašnjavaju da se prognoze prave kako se ne bi dogodilo da ostane manjak u kasi za isplatu redovnih penzija. Zato su računice ugrađene u finansijski plan, ali je on upravo prekrojen i iz republičke kase zatražen dodatni novac.

- Rebalans nije zatražen, jer je nedostajalo novca za isplatu penzija. Naprotiv, imamo čak i veće prihode od doprinosa i to za 2,7 milijarde dinara - potvrđuju u UO Fonda PIO. - Dodatnih 4,5 milijardi smo tražili najvećim delom zbog prinudne naplate na koju smo primorani pošto su vojni osiguranici dobili sudske sporove.

Finansijskim planom Fonda PIO je predviđeno da za isplatu svih penzija u ovoj godini bude utrošeno rekordnih 557 milijardi dinara. A prema poslednjim podacima, samo je u junu, za 1.690.587 penzionerskih čekova, kasa fonda olakšana 39,057 miliona dinara.

Izvor: Vebsajt dnevnog lista "Večernje novosti", 31.8.2012.