Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O UDŽBENICIMA: IZDAVAčI NEZADOVOLJNI NACRTOM ZAKONA


Nacrt zakona o udžbenicima bi trebalo da se zove Nacrt zakona o izdavačima, pošto se njima bavi više nego kvalitetom udžbenika, ocenili su predstavnici Udruženja izdavača udžbenika, na početku javne rasprave o nacrtu ovog dokumenta.

Pomoćnica ministra prosvete Vesna Fila istakla je da je gotovo 80 licenciranih izdavača udžbenika "previše za malu Srbiju", s obzirom na to da zemlje koje su znatno razvijenije i sa brojnijim stanovništvom nemaju više od pet-šest izdavača.

Ističući da je ministarstvo pooštrilo uslove za dobijanje licenci u nameri da sredi tržište, ona je objasnila da je zato predloženo da svaki izdavač udžbenika mora da ima zaposlene urednike u stalnom radnom odnosu sa punim radnim vremenom, kao i odgovorajući prostor i skladište.

Udruženje izdavača udžbenika koje okuplja privatne izdavače negodovalo je zbog ovih predloga, ocenjujući ih kao "potpuno ograničavanje slobode preduzetništva".

"Zahtev za prostorom i skladištem je besmislen", rekla je predstavnica Udruženja Gordana Knežević Orlić i navela da se mnogobrojni evropski izdavači bave samo elektronskim udžbenicima i nastavnim sredstvima i da nemaju šta da stave u poslovni prostor i skladište.

Ocenjujući da "Nacrt zakona vrvi od nedovoljno definisanih rešenja i spornih pitanja koja će se bliže urediti pravilnikom, a koje će propisati ministar", ona je dodala da je zato neophodno da se on usvoji tek kada sve bude precizirano, uz pravilnike koji će ga pratiti.

Predstavnica Udruženja Svetlana Joksimović istakla je da predložena obaveza zapošljavanja urednika u stalnom radnom odnosu "stvara bespotrebne troškove izdavaču" i podsetila da Zakon o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009 i 32/2013) daje niz drugih modela za zapošljavanje.

Udruženje izdavača udžbenika negodovalo je i zbog predloga da se procenat u fondu za niskotiražne udžbenike poveća sa jedan na četiri odsto, i zbog toga što se privatnim izdavačima oduzima pravo da izdaju niskotiražne udžbenike, a vraća monopol Zavodu za udžbenike, jer će, kako tvrde, samo ovaj javni izdavač biti korisnik tog novca.

Predsednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Darko Sarić rekao je da bi, u tom slučaju, nacionalnim manjinama bilo uskraćeno pravo da biraju udžbenike, jer ne bi postojala konkurencija u kvalitetu i ceni.

Privatni izdavači su istakli da su nezadovoljni zato što od samog početka rada na izmenama postojećeg Zakona o udžbenicima nisu bili uključeni predstavnici Udruženja izdavača, Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS), Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, ni drugi stručnjaci koji se bave pitanjima udžbenika i nastave.

Ističući da su primedbe na Nacrt zakona o udžbenicima mnogobrojne, oni su najavili da će ih dostaviti Ministarstvu prosvete, NPS, savetima nacionalnih manjina, Vladi Srbije i skupštinskom Odboru za obrazovanje. 

Izvor: Tanjug, 2.7.2013.