Paragraf besplatno • Besplatni propisi • Besplatni obrasci • Aktuelni statistički podaci • Paragraf sertifikat
• Kalendar poreskih obaveza • Državni i ostali praznici - neradni dani • Registar službenih glasila • 100 pitanja 100 odgovoraBANKE POČELE KONTROLU UPLAĆENIH POREZA I DOPRINOSA ZAPOSLENIMA: SVAKOG RADNOG DANA BANKE ĆE PODATKE DOSTAVLJATI UDRUŽENJU BANAKA, KOJE ĆE IH DALJE PROSLEĐIVATI PORESKOJ UPRAVI


Prema  zakonu, kome su se banke dugo protivile, one će biti u obavezi da svakog radnog dana podatke dostave Udruženju banaka koje će ih dalje proslediti Poreskoj upravi - i dalje glavnoj u kontroli naplate poreza i doprinosa.

Novac je spreman i za one radnike čiji poslodavci ne uplaćuju redovne doprinose.Zaposleni međutim ne moraju da strahuju da bi sa šaltera banaka mogli biti vraćeni bez plate, zbog neplaćenih doprinosa.

``Funkcija svih banaka je samo kontrolna neće vršiti obustave zarada niti bilo kakve postupke. Svi građani će u bankama moći da podignu zarade u zavisnosti od toga gde je poslodavac uplaćuje a dalje će Poreska uprava vršiti, pokretati postupke ukoliko se za to javi potreba``, kaže Jelena Petrović iz Volks banke.

Čak 60 hiljada poslodavaca nalazi se na listi neplatiša poreza, doprinosa i zarada zaposlenima. Unija poslodavaca upozorava da bi ova mera mogla da dovede do smanjenja plata zaposlenima i povećanja sive ekonomije.

`` Povećaće se siva ekonomija ne zbog same kontrole, kontrola je uvek potrebna nego upravo zato što su doprinosi suviše visoki, nema novca da svi plate doprinose, Nama je privreda bukvalno na staklenim nogama i svakog trenutka može da se sruši``, kaže Dragan Marjanović iz Unije poslodavaca

U Ministarstvu finansija očekuju da će ova mera značajno popuniti budžet.

Odlazeća vlada na taj način očekuje da novom kabinetu ostavi puniji budžet - da naplata prihoda poraste za 15 do 30 odsto ili za najmanje 45 milijardi dinara godišnje i da se smanji broj od 60 hiljada poslodavaca koji ne plaćaju poreze i doprinose.

Poslodavci međutim navode da je kontrola mogla biti rigoroznija i bez ovih mera. Poreska uprava je i ranije raspolagala svim ovim podacima ali je, kako kažu problem to što je među neredovnim platišama veliki broj državnih i javnih preduzeća.

Izvor: B92