Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

KRETANJE EKONOMSKE I SPOLJNOTRGOVINSKE AKTIVNOSTI


Industrijska proizvodnja je u aprilu, prema desezoniranim podacima Narodne banke Srbije, zabeležila rast od 0,7% dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine bila viša za 5,7%.Posmatrano prema strukturi, prerađivačka industrija beleži mg rast od 9,0%, dok sektori rudarstva i snabdevanja električnom energijom, gasom i parom beleže mg pad od 3,4% i 3,0%, respektivno.

Prerađivačka industrija je, prema desezoniranim podacima, u aprilu zabeležila rast od 5,0%. U okviru prerađivačke industrije najveći pozitivan doprinos ukupnoj industriji potekao je od proizvodnje hrane i proizvodnje derivata nafte. S druge strane, najveći negativan doprinos ukupnoj industriji potekao je od proizvodnje građevinskog materijala.

Međugodišnje posmatrano, prema podacima RZS-a, promet robe u trgovini na malo je u aprilu bio realno niži za 5,7%.

Prema desezoniranim podacima Narodne banke Srbije, u aprilu je ostvaren rast izvoza robe u evrima u odnosu na prethodni mesec od 9,5% i rast uvoza od 6,8%. Međugodišnje posmatrano, u aprilu je robni izvoz, izražen u evrima, povećan za 30,4%, dok je istovremeno uvoz povećan za 13,8% mg. Prvo mesto na listi izvoznih proizvoda u aprilu zauzimaju automobili, dok auto delovi zauzimaju prvo mesto na listi uvoznih proizvoda.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije, 2.6.2013.