Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MMF: SRBIJA BEZ ODLAGANJA MORA DA DONESE PLAN FISKALNE KONSOLIDACIJE


Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Srbiji Bogdan Lisovolik smatra da vlasti u Srbiji moraju brzo i bez odlaganja da pripreme i krenu u primenu kredibilnog plana fiskalne konsolidacije u ovoj godini i srednjoročno, jer je, osim najavljenih mera štednje potrebno smanjiti budžetski deficit za dodatnih jedan odsto bruto društvenog proizvoda.

Lisovolik je je u intervjuu današnjem "Blicu" rekao da kontrola plata u javnom sektoru i penzija mora da bude osnov da bi javne finansije bile postavljene na održive temelje.

"Da li to treba da bude zamrzavanje ili neki drugi vid prilagođavanja u toj oblasti zavisi od veličine ukupnog finansijskog jaza i od drugih mera koje je vlada spremna da preduzme", rekao je on, ističući da je potpuno jasno da je neophodna kontrola i smanjenje zaposlenih u javnom sektoru.

On smatra da je podizanje efektivne starosne granice za odlazak u penziju ključni priritet za Srbiju, napominjući da je izjednačavanje kriterijuma za žene i muškarce "najbolja praksa u Evropi" i da se taj model primenjuje u 24 od 27 zemalja EU. On je dodao da nezaposlenost mladih treba rešavati posebnim merama, a ne oslabađanjem mesta zaposlenih njihovim slanjem u penziju.

  • Primetivši da javna preduzeća i dalje dominiraju srpskom privredom, Lisovolik smatra da njihova privatizacija, osim što bi dobro uticala na uštede budžeta, otvorila bi mogućnost rasta Srbije u perspektivnim sektorima kakvi su energetika i telekomunikacije.

"Što se tiče mogućih pregovora o novom aranžmanu sa MMF-om, sigurno je da će ozbiljan signal posvećenosti održivoj ekonmskoj politici Srbije biti od ključnog značaja za napredak", rekao je Lisovolik.

Izvor: