Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MINISTAR PRAVDE I DRŽAVNE UPRAVE ČESTITAO DOBITNICIMA NAGRADE ZA NAJBOLJU TUŽBU NA MEĐUNARODNOM TAKMIČENJU


Ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković primio je danas u Vladi Srbije tim studenata Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu koji je osvojio prvu nagradu za najbolju tužbu na svetskom takmičenju studenata prava u Beču u oblasti arbitraže i međunarodnog privrednog prava.

"Želeo bih da se ubuduće i u srpskim tužilaštvima pišu najbolje tužbe i da se sa njima izlazi pred sud", rekao je ministar čestitajući studentima prvu nagradu koju su osvojili u konkurenciji 2.000 studenata sa 290 pravnih fakulteta iz 66 zemalja sveta.

Studenti su ministru uručili štampanu verziju najbolje tužbe na svetu, sa željom da posluži kao model u nekim investicionim sporovima u kojima bi Srbija mogla da se nađe.

Ministar Selaković je istakao da je njihova pobeda samo još jedan u nizu uspeha najstarijeg Pravnog fakulteta u Srbiji, i izrazio nadu da će taj uspeh beogradski Univerzitet dići na još viši nivo na Šangajskoj listi univerziteta.

On je čestitao i mentorima studenata, kao i dekanu pravnog fakulteta Simi Avramoviću i napomenuo da je i prethodna uprava te visokoškolske ustanove nosi zasluge za uspeh srpskog tima.

Selaković je najavio podmlađivanje i jačanje Ministarstva pravde, kao i sudova i tužilaštava mladim obrazovanim kadrovima.

"U proteklih osam meseci ministarstvo je zaposlilo sedam mladih sa beogradskih univerziteta. Želimo da vratimo značaj pozitivne selekcije i uskoro ćete imati jasne kriterijume da se u sudove i tužilaštva zapošljavaju samo najbolji kadrovi", poručio je Selaković.

Dekan Avramović je rekao da je srpski tim demantovao zabludu da diplomci s državnih pravnih fakulteta ne znaju ni tužbu da napišu.

"Vi ste napisali najbolju na svetu i demantovali sve", rekao je Avramović.

Rektor beogradskog univerziteta Vladimir Bumbaširević ocenio je da je uspeh srpskih studenata potvrda kvaliteta nastave na univerzitetu, kao i nastavnih kadrova.

On je podsetio da je na takmičenju učestvovalo čak 49 univerziteta iz SAD među kojima su najrenomiraniji Hardvard, Jejl, Kolumbija, kao i engleski Oksford i da je svima njima engleski jezik, na kom je održano takmičenje maternji jezik, što je uspeh Srbije učinio još većim.

Izvor: Tanjug