Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NEZAVISNO DRUŠTVO NOVINARA VOJVODINE PROTIV BUDŽETSKOG FINANSIRANJA JAVNIH MEDIJSKIH SERVISA


Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas da je ideja o budžetskom finansiranju javnih medijskih servisa Srbije i Vojvodine "potpuno neprihvatljiva" i "korak nazad" u regulaciji medijskog sektora.

"Zahtevamo da se od te ideje odustane, jer će finansiranje iz budžeta ne samo dodatno ugroziti ionako krhku nezavisnu poziciju javnih servisa i otvoriti ogroman prostor za jačanje političkog uticaja na uređivačku politiku, već će i ugroziti demokratizaciju društva", naveo je NDNV u saopštenju za javnost.

Ocenjuje se da je takva ideja u suprotnosti sa rešenjima koje postoje u demokratskim državama i dodaje da je posebno opasna u zemljama "sa teškim medijskim i ratnohuškačkim nasleđem" i niskim stepenom medijskih sloboda.

" Građani će svakako plaćati javne servise, da li direktno ili preko budžeta, svejedno je u pitanju njihov novac. Ali, postoji opravdana bojazan da se javni servisi na ovaj način ponovo pretvore u propagandne mašine, kako je to bio slučaj tokom devedesetih godina, a sigurni smo da to nije ono što građani žele", navodi se u saopštenju.

"Umesto što se bavi izmišljanjem retrogradnih rešenja za finansiranje javnih servisa, država bi trebalo da pod hitno reši status Javnog servisa Vojvodine i time pokaže da je iskreno zainteresovana za unapređenje informisanja građana. Plašimo se da bi budžetsko finansiranje javnih servisa dodatno pogoršalo položaj RTV-a", navodi se u saopštenju.

NDNV se založio za otvorenu javnu raspravu, "bez političke demagogije", o načinima finansiranja RTS-a i RTV-a, kako bi moglo biti pronađeno odgovarajuće rešenje po kojem bi građani uspešnije i pravednije finansirali javne servise.

Izvor: RTV